EINDHOVEN - Coach Jacco Verhaeren gaat ervan uit dat Pieter van den Hoogenband vrijdag bij de Europese kampioenschappen zwemmen niet in actie komt in de series van de 100 meter vrij. De regerend olympisch kampioen op het koningsnummer is nog steeds ziek.

"In vergelijking met woensdag gaat het nu zelfs minder met hem. Voor de 100 vrij is het denk ik over. Ik hoop voor hem en voor de ploeg dat hij later in de week nog in actie kan komen op de estafette. Maar hij moet eerst helemaal beter worden", aldus Verhaeren.

Van den Hoogenband kwam woensdag nog wel in actie in de series van de 200 vrij. Na zijn teleurstellende twintigste tijd werd duidelijk dat hij in de nacht van dinsdag op woensdag ziek was geworden.

Machteloos

Dit verklaarde ook zijn tegenvallende optreden dinsdag op de 4x100 meter vrij. Verhaeren: "We doen alles wat we kunnen om te zorgen dat hij opknapt. Maar we zijn eigenlijk machteloos. We kunnen alleen maar afwachten."

In de finale van het koningsnummer was in Eindhoven gehoopt op een 'clash' tussen Van den Hoogenband en de Zweed Stefan Nystrand, de Italiaan Filippo Magnini en de Fransman Alain Bernard. Zij lijken voor de Brabander straks in China de voornaamste concurrenten te worden in de strijd om olympisch goud.

Van Aggele

Naast Van den Hoogenband is ook het vervolg van het toernooi voor Robin van Aggele onzeker. Hij heeft last van een polsblessure en liet daarom donderdag de series van de 200 meter schoolslag schieten.

"We hebben besloten om hem geen medicatie te laten gebruiken om niks te forceren. Hopelijk kan hij op zijn volgende nummer weer meedoen, maar ook voor hem is dat onzeker", zei Verhaeren.