EINDHOVEN - Hinkelien Schreuder heeft donderdag bij de Europese kampioenschappen in Eindhoven het 24 jaar oude Nederlands record op de 100 meter rugslag geëvenaard.

De zwemster tikte in de series aan in een tijd van 1.02,79. De nationale toptijd is sinds juni 1984 met 1.02,70 nog steeds in handen van Jolanda de Rover.

Bij die wedstrijden was toentertijd echter de elektronische tijdwaarneming uitgevallen, waardoor de tijd in tienden van een seconde werd opgemeten. De stopwatches van 24 jaar geleden waren niet digitaal. Voor dit record tellen de honderdsten dus niet.

Olympische limiet

Met haar tijd voldeed Schreuder ook aan de olympische limiet voor de 4x100 meter wisselslag. Individueel is dit kwartet nu geplaatst voor Peking. De vrouwen moeten nu als team nog een tijd neerzetten bij de beste zestien van de wereld. Schreuder plaatste zich als negende voor de halve finales.

Ook Nick Driebergen kwam op de 50 meter rug heel dicht bij de nationale toptijd. Hij noteerde een tijd van 25,96. Hij heeft het Nederlands record sinds april 2006 met 25,94 op zijn naam staan. Driebergen kwalificeerde zich met zijn tijd als tiende voor de halve eindstrijd van donderdagavond.

Heemskerk

Femke Heemskerk heeft donderdag de halve finales van de 200 meter wisselslag bereikt. De zwemster finishte met een persoonlijk record van 2.16,56 als elfde in de series.

De halve finales staan donderdagavond op het programma.

Geurtsen

Raisa Geurtsen heeft zich donderdag niet geplaatst voor de finale van de 1-meterplank. In haar halve eindstrijd eindigde ze met 221,45 punten als vijfde. De beste drie van de twee halve finales kwalificeerden zich.

Ondanks het missen van de finale was Geurtsen tevreden met haar optreden. "Ik heb een hele fijne wedstrijd gesprongen. Na de finale van het synchroonspringen was het voor mij al geweldig de halve eindstrijd weer te halen", aldus Geurtsen.

Geurtsen

Raisa Geurtsen heeft zich niet geplaatst voor de finale van de 1-meterplank. In haar halve eindstrijd eindigde ze met 221,45 punten als vijfde. De beste drie van de twee halve finales kwalificeerden zich.

Ondanks het missen van de finale was Geurtsen tevreden met haar optreden. "Ik heb een hele fijne wedstrijd gesprongen. Na de finale van het synchroonspringen was het voor mij al geweldig de halve eindstrijd weer te halen", aldus Geurtsen.

Synchroonspringen

De Nederlandse haalde eerder dit toernooi met haar partner Iris Janssen de eindstrijd bij het synchroonspringen. Om individueel op de 1-meterplank de beslissende fase te halen, moet Geurtsen aan haar sprongen gaan werken.

"Mijn programma is nu nog te makkelijk, maar we hebben hier bewust voor gekozen omdat ik dit kan. Het is belangrijk om de komende tijd nieuwe moeilijke sprongen te leren. Ik denk dat het dan wel mogelijk is de finale te halen."

Ligart Geurtsen hoopt in ieder geval wel door te kunnen met het project dat sinds vorig jaar voor de schoonspringers is opgezet. Onder leiding van de uit Hongarije afkomstige coach Balazs Ligart traint de selectie twee keer per dag.

"Het is nog onduidelijk wat er na 2008 gebeurt. Maar hopelijk blijft de coach, want we laten op dit toernooi toch zien wat voor progressie we onder hem boeken." Geurtsen komt later dit toernooi ook nog in actie op de 3-meterplank.

Dossier EK zwemmen