AMSTERDAM - Hij voelde zich vaak niet serieus genomen en werd soms zelfs uitgelachen. Toch bleef Guus Hiddink de afgelopen weken volhouden dat de strijd om de landstitel nog lang niet was beslist. Ongewild kreeg de gelouterde oefenmeester van PSV zondag na de verdiende nederlaag bij Feyenoord (3-1) gelijk. Twee duels voor het einde van de competitie is de titelstrijd weer helemaal open.

Tijdens de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter De Graafschap profiteerde Ajax dankbaar van de tweede nederlaag van het seizoen van de koploper uit Eindhoven. De heersend kampioen uit Amsterdam verkleinde de achterstand via een ruime zege (7-1) tot drie punten. Het nadelige verschil in doelsaldo werd bovendien teruggebracht tot vijf treffers.

Hiddink

PSV begint de resterende optredens tegen FC Utrecht (thuis) en FC Groningen (uit) met de wetenschap dat het zich geen nederlaag meer kan veroorloven. Ook Guus Hiddink is benieuwd hoe zijn spelers onder druk gaan presteren. "Vroeger in de tijden van Koeman, Nielsen, Gerets en Kieft had ik al weken achteruit geleund. Nu is dat niet het geval. We beschikken op dit moment niet over veel persoonlijkheden."

Van Hooijdonk

De oefenmeester zag zijn stelling onderstreept tijdens het duel met een veel feller Feyenoord. De door blessures van Hofland, Bouma, Faber en doelman Waterreus uitgeklede verdediging maakte allesbehalve een solide indruk. PSV kon evenmin voorkomen dat het de slag om het middenveld verloor. Bij Feyenoord stond wel weer een leider op. Wie anders dan Van Hooijdonk nam zijn ploeg weer eens aan de hand en drukte het krachtsverschil uit in drie treffers.

Het eerste en laatste doelpunt maakte hij vanaf de strafschopstip. De goed acterende scheidsrechter Jol floot in de e minuut voor een wel heel lichte overtreding van Ooijer op Kalou. In de 64e minuut bestrafte hij een wilde sliding van Vogel op Lurling. De tweede treffer van Van Hooijdonk was beslissend. In het slot van de eerste helft misten Van Bommel en Bruggink twee uitstekende mogelijkheden op de gelijkmaker. Direct na de misser van Bruggink maakte Van Hooijdonk na de zoveelste fout van de zwakke Koreaan Lee de tweede treffer van Feyenoord.

Wrang

De Rotterdammers boekten alweer de dertiende competitiezege op rij. Wrang voor Feyenoord is wel dat het verschil met nummer twee Ajax nog steeds een punt bedraagt. De Amsterdammers, die dus ook weer mogen dromen over prolongatie van de titel, stuiten nog op FC Twente (uit) en Heerenveen (thuis). Feyenoord besluit de competitie met wedstrijden tegen Willem II (uit) en Roda JC (thuis).

Als de Rotterdammers over twee weken via een derde plaats alsnog veroordeeld worden tot deelname aan de UEFA-beker, zullen ze nog vaak terugdenken aan de belabberde reeks wedstrijden van vlak voor de winterstop. Niet toevallig ontbrak toen Van Hooijdonk, die overigens nog steeds niet wil praten over het volgend seizoen, vanwege een blessure.

Routiniers

Op bezoek bij Feyenoord bewees PSV maar weer eens waarom Hiddink zo graag routiniers als Cocu en Stam wil terughalen. Met dank aan een vaak solide verdediging en een ongekend vaak scorende spits zijn de Eindhovenaren nog steeds de voornaamste kandidaat voor de landstitel. Mocht het zover komen dan zal het zeventiende kampioenschap niet als een van de meest overtuigende de geschiedenis in gaan.