ALMELO - Het is Heracles Almelo niet gelukt voor de eerste keer de finale van het nationale bekertoernooi te bereiken. Op eigen veld verloor de club woensdagavond laat van Roda JC.

Dat gebeurde pas na strafschoppen, in een reeks waarin Srdjan Lakic als enige miste. Na officiële speeltijd was het 2-2, in verlenging werd niet gescoord.

Heracles

Heracles speelde zoals het thuispubliek dat had verwacht, enthousiast en aanvallend. Het Almelose elftal was niet geïmponeerd door de naam en faam van de tegenstander, vijfvoudig bekerfinalist.

Waarom zou het ook? Sinds de winterstop haalde Heracles in de eredivisie meer punten dat Roda JC.

Everton

Everton en Emmanuel Boakye kregen al snel kansen. Beiden stuitten na goed uitgevoerde aanvallen op de Limburgse doelman Bram Castro.

Na zeventien minuten was het wel raak. Gonzalo Garcia-Garcia draaide door de defensie uit Kerkrade en "stifte" de bal vervolgens fraai over Castro.

Gelijkmaker

Amper een minuut later was het gelijk. Marcel Meeuwis rondde met een schuiver een uitgekiende aanval van Roda bekwaam af.

Het elftal van coach Raymond Atteveld profiteerde als het ware van de tijdelijke euforie bij de opponent. Ineens was het gedaan met de juichstemming aan Almelose zijde.

Heerkes

De thuisclub liet zich er niet door uit het veld slaan. Coach Gert Heerkes, sinds enkele maanden met succes actief bij de club, bleef de manschappen naar voren sturen.

Het liet zijn spelers voetballen naar vermogen. Creativiteit bij de aanvallers, loopvermogen in het midden, degelijkheid achterin,

Inzet

Voor rust had Heracles Almelo afstand moeten nemen. De club speelde meer als subtopper dan als degradatiekandidaat. Het toonde meer inzet en agressiviteit.

Roda wachtte op het kunstgras van het Polmanstadion voornamelijk af. Wanneer zou de minder gelouterde tegenstander de volgende misstap maken?

Onoplettendheid

Het moment van onoplettendheid aan Almelose kant kwam tien minuten na de hervatting. Willem Jansen kon ongestoord op het middenveld meters maken richting het doel van Martin Pieckenhagen.

Zijn schot van ver verraste de Duitse doelman en Roda stond op voorsprong, 2-1. Heracles gaf niet op. Door een fraaie vrije trap van invaller Ricky van den Bergh werd de verlenging zeker gesteld. In de extra tijd werd niet gescoord.