EINDHOVEN - Koploper PSV heeft woensdagavond voor eigen publiek voorkomen dat Ajax het verschil op de ranglijst tot een puntje verkleinde.

De landskampioen speelde allesbehalve groots maar kwam in defensief opzicht toch nauwelijks in de problemen.

PSV vierde het gelijkspel (0-0) als een zege. De club is vijf duels voor het einde van de competitie dicht bij de vierde titel op rij.

Programma

PSV koestert niet alleen een voorsprong van vier punten op Ajax. De club heeft op het oog ook nog een makkelijker programma dan de enige overgebleven concurrent voor de landstitel uit Amsterdam.

De kampioen treedt nog op als gastheer van FC Groningen, Heracles en FC Twente en reist nog twee keer naar Gelderland voor ontmoetingen met NEC en Vitesse.

Ajax staat nog voor loodzware uitduels met FC Twente, Heerenveen en FC Groningen. Heracles en De Graafschap zijn nog te gast in de ArenA.

Schaakduel

De wedstrijd tussen PSV en Ajax had iets weg van een schaakduel met een constante patstelling. De thuisclub, die wel kon leven met een remise, begon de wedstrijd met Danny Koevermans als enige spits.

De clubtopscorer van de koploper wachtte vaak vergeefs op ondersteuning van de aanvallende middenvelders Balazs Dzsudzsak, Jefferson Farfan en Otman Bakkal, die zijn basisplaats dankte aan de enkelblessure die Ibrahim Afellay maandag opliep tijdens een spelletje trefbal.

Gegroepeerd

PSV groepeerde zich bij balverlies snel in een halve cirkel om het eigen strafschopgebied heen. De koploper uit Eindhoven beleefde op die manier voor rust weinig problemen met de aanvallende aanpassingen die trainer Adrie Koster in zijn basisformatie had aangebracht.

Leonardo

In een poging een beslissing te forceren, posteerde de interim-trainer Leonardo naast Luis Suarez centraal in de aanval.

Klaas-Jan Huntelaar acteerde als schaduwspits, waardoor Kenneth Perez op de bank moest plaatsnemen. De keuze van Koster voor de twee snelle aanvallers pakte niet goed uit.

Leonardo en Suarez konden het verschil niet maken en Huntelaar bleef in zijn nieuwe rol te ver van het doel van de tegenstander. Ajax oogde daardoor in aanvallend opzicht onmachtig.

Verdediging

PSV verdedigde zoals wel vaker dit seizoen uitstekend. In aanvallend opzicht stelde de thuisclub ronduit teleur.

Opvallend was dat vooral Carlos Salcido en Aldices de bal in de opbouw vaak bij een tegenstander inleverden.

De koploper wachtte de hele wedstrijd geduldig op een Amsterdams foutje dat een succesvolle counter moest inleiden.

Counter

Het publiek in het uitverkochte Philips-stadion moest 58 minuten wachten op de eerste goed uitgevoerde counter van de thuisclub. Jefferson Farfan bereikte Edison Mendez die op het lichaam van John Heitinga schoot.

Ajax liep zich voor die tijd vooral stuk op de defensie van PSV, maar kreeg ook een paar kleine mogelijkheden. Doelman Gomes redde na rust twee keer bekwaam op een doelpoging van Luis Suarez.

Koster

Trainer Koster constateerde halverwege de tweede helft dat Leonardo en Suarez de stugge verdediging van PSV te weinig konden verontrusten.

Hij wisselde beide aanvallers voor Dennis Rommedahl en Kenneth Perez, die wegens zijn overstap naar Ajax hard door het publiek uit Eindhoven werd uitgefloten.

Perez

Ajax kon ook met Rommedahl en Perez geen beslissing forceren en had nog geluk dat Otman Bakkal in de slotfase het verschil tussen beide ploegen op de ranglijst niet tot zeven punten vergrootte.

De middenvelder schoot net over het doel van Dennis Gentenaar, die Maarten Stekelenburg (trieste familie-omstandigheden) verving.

Lees meer op Nusport

PSV - AJAX