NYON - Michel Platini, de voorzitter van de Europese voetbalunie (UEFA), ziet een gezamenlijke organisatie door Nederland en België van het wereldkampioenschap in 2018 best zitten.

Dat bleek woensdag tijdens een ontvangst op het UEFA-hoofdkantoor in Nyon van afgevaardigden van de Nederlandse en Belgische voetbalbond.

Harry Been

Namens de KNVB woonde alleen secretaris-generaal Harry Been de bijeenkomst bij. Bondsvoorzitter Jeu Sprengers moest wegens ziekte verstek laten gaan.

"Het gesprek verliep bijzonder gemoedelijk", vertelde Been na afloop.

Waardeoordeel

"Platini had alle begrip voor ons initiatief, maar onthield zich van een waardeoordeel. Hij wil de kandidatuur van andere Europese landen niet beïnvloeden."

"Hij ziet in onze benadering wel een mogelijkheid voor kleine voetbalbonden om ook kans te maken op de organisatie van grote internationale voetbalevenementen als het WK."

KBVB

De KBVB was sterk vertegenwoordigd met een delegatie van vier man, onder wie projectleider Alain Courtois en erevoorzitter Michel D'Hooghe.

Courtois reageerde na afloop positiever dan Been. De Belg noemde het onderhoud met Platini zelfs "perfect".

Enthousiast

"Hij was enthousiast. Platini heeft ons verzekerd dat hij er alles aan zal doen om het WK in 2018 naar Europa te brengen."

"Hij beschouwt het als zijn taak en zijn missie om na de WK's van 2010 in Zuid-Afrika en 2014 in Brazilië het toernooi opnieuw in Europa te laten plaatsvinden."

Belgisch regeerakkoord

Courtois overhandigde Platini het kersverse Belgische regeerakkoord waarin expliciet naar het WK 2018 wordt verwezen.

Ook gaf de Belg zes brieven van Belgische steden aan de Franse preses waarin ze hun WK-kandidatuur bevestigen.

Stadions

"Voor Nederland zijn dat Amsterdam, Rotterdam, dat zelfs op twee stadions mikt, Eindhoven, Heerenveen en Alkmaar", liet Courtois weten.

"In België gaat het om Charleroi, Luik, Antwerpen, Genk, Brugge en het Brussels Gewest."

Nuance

De KNVB nuanceerde de uitspraken van Courtois over de Nederlandse WK-locaties. Volgens de KNVB hebben de gemeentebesturen en stadioneigenaren in Amsterdam, Rotterdam, Alkmaar, Heerenveen en Enschede zich al bereid verklaard de infrastructuur voor 2018 aan te passen aan de eisen die FIFA stelt voor de organisatie van het WK.

FIFA

Het hoofdbestuur van de FIFA, dat uit 24 leden bestaat, neemt in mei 2011 een beslissing over de toewijzing van het WK 2018.

De KNVB en KBVB brachten in november vorig jaar een bezoek aan FIFA-preses Sepp Blatter. Nederland en België krijgen onder meer sterke concurrentie van Engeland.

"Maar hoe dan ook, het gaat absoluut de goede kant op", zei Courtois.

Kans

"Anderhalf jaar geleden gaf ik ons bij de start maar een kans van één op tien, nu is dat vier op tien. Het is ook echt nu of nooit. Mocht het niet lukken, dan vrees ik dat we moeten wachten tot 2048 voor zich opnieuw zo'n kans aandient."