EINDHOVEN - Chantal Groot heeft woensdag bij de Europese kampioenschappen in Eindhoven goud veroverd op de 50 meter vlinderslag.

De zwemster van NZE tikte in 26,03 seconden als eerste aan. Inge Dekker eindigde in 26,30 als tweede.

Medaille

Sinds 1999 pakte Groot al voor de vijfde keer een medaille op dit nummer. Alleen in 2000 viel ze niet in de prijzen. In 1999, 2002, 2004 en 2006 behaalde ze brons.

Nederland won bij het EK in Eindhoven eerder goud (vrouwen) en brons (mannen) op de 4x100 meter vrij.

Dekker

Dekker kwam niet helemaal fris aan de start van de finale. Enkele minuten eerder had ze de halve finale van de 100 vrij afgewerkt. Daarin ging ze als tweede door naar de eindstrijd achter Marleen Veldhuis.

"Heel vermoeiend", zei ze over de twee races kort achter elkaar. "Ik heb van te voren gezegd dat ik in Eindhoven voor de 100 vrij zou gaan, maar het is wel shit dat ik verslagen ben."

Kans

Dekker had Groot vooraf al ingefluisterd dat ze een goede kans maakte op de titel. "Ik vertelde haar dat ik wat moe was. Ik heb haar verteld dat ze kon winnen."

Dolblij

Groot was dolblij. Na vier bronzen plakken op de EK op dit nummer had ze eindelijk de hoofdprijs. "Ik ging er helemaal voor. Dit is fantastisch. Ik heb me helemaal gefocust op de 50 vlinder."