EINDHOVEN - Marleen Veldhuis heeft woensdag bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Eindhoven opnieuw een uitstekende tijd neergezet in de series van de 100 meter vrij.

Met 53,77 ging ze als snelste door naar de halve finales. Inge Dekker eindigde met 54,08 als derde.

Ranomi Kromowidjojo en Hinkelien Schreuder vielen ondanks een vierde (54,24) en vijfde (54,59) tijd af omdat er per land maar twee door mogen.

De Nederlandse zwemsters wonnen dinsdag in een wereldrecord goud op de 4x100 meter vrij. Veldhuis noteerde toen de beste splittijd ooit.

Lekker

"Het ging weer lekker", zei Veldhuis na de series van de 100 vrij. "Maar met al die goede Nederlandse zwemsters moet je ook wel hard in de series."

De halve eindstrijd van de 100 vrij is woensdagavond.

Van Valkengoed

Jolijn van Valkengoed heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 100 meter school. De zwemster noteerde een dertiende tijd van 1.10,27. Moniek Nijhuis redde het niet. Met 1.11,28 eindigde ze als 23e in de series. Manon van Rooijen en Saskia de Jonge hebben woensdag een sterke indruk gemaakt bij de speciaal ingelaste olympische timetrails. Met tijden van 55,07 en 55,28 verstevigden ze in Eindhoven hun positie voor de estafette op de 4x100 vrij.

Van Rooijen en De Jonge hebben nu in het lijstje van olympische limieten de zesde (55,07) en zevende (55,28) tijd achter de vaste waarden Marleen Veldhuis, Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Hinkelien Schreuder.

Groot

Chantal Groot dreigt als achtste zwemster af te vallen. Zij kwam woensdag tot een tijd van 55,82.

"Ik denk eraan om zeven zwemsters mee te nemen voor de estafette, maar het kunnen er ook acht zijn. Ik ga eerst programmatechnisch kijken hoe het allemaal uitkomt en wil het ook met NOCNSF overleggen", aldus technisch directeur Jacco Verhaeren.

"Ik wil er in ieder geval twee in de series rust geven, maar dat kunnen er ook meer zijn. Het zou mooi zijn als we in de voorronde zo min mogelijk energie hoeven te verspelen".

Reijns

Op de 200 meter vrij bleef Joost Reijns met 1.50,82 als vijfde onder de olympische limiet (1.50,89). Op dit nummer moet Nederland zich nog wel kwalificeren voor de Olympische Spelen. "Hopelijk kan Pieter de ploeg deze week nog helpen, maar dat hangt er vanaf of hij voldoende opknapt van zijn ziekte", aldus Verhaeren.