ARNHEM/ROOSENDAAL/TILBURG/ZWOLLE - NEC blijft een van de voornaamste kandidaten om Nederland komend seizoen te vertegenwoordigen in het UEFA-bekertoernooi. De Nijmegenaren hadden zaterdagavond geen kind aan RBC Roosendaal en wonnen (0-2) eindelijk weer eens een wedstrijd. Ook SC Heerenveen heeft de kleine kans op Europees voetbal behouden door in Zwolle met 1-0 van de plaatselijke FC te winnen.

NEC won in Roosendaal van RBC met 2-0. Kort voor rust bracht Zonneveld NEC aan de leiding, na de pauze besliste verdediger Wielaert het duel uit een vrije trap: 0-2.

Goedkoop

SC Heerenveen kwam goedkoop aan de drie begeerde punten. Ze dankten die vooral aan doelman Hans Vonk en Stefan Selakovic, de maker van de enige treffer.

Mocht het er inderdaad nog van komen dat Heerenveen komend seizoen opnieuw Europa in gaat, dan zal de ploeg van Foppe de Haan iets anders moeten laten zien dan zaterdagavond tegen Zwolle. De thuisclub maakte het de opponent ook veel te gemakkelijk. Door zelf niet binnen een half uur te scoren - Bosschaart en Lim-Duan hadden de kans daarop - en door veel te weinig tempo te maken, te weinig te bewegen en te weinig via de vleugels te spelen. Vonk tikte bovendien met de vingertoppen een inzet van Promes via de lat tot hoekschop.

Kostbare punten

Excelsior heeft in de uitwedstrijd tegen Willem II kostbare punten in de strijd tegen degradatie laten liggen. De Rotterdammers verloren in Tilburg door een laat doelpunt van invaller Quinn met 2-1. Boutahar scoorde kort voor de rust voor de bezoekers, Sektioui maakte in de 62e minuut de gelijkmaker.

Vitesse heeft in de strijd om lijfsbehoud drie punten gemorst tegen FC Twente: 0-1. Invaller Houwing besliste zaterdagavond in het Gelredome in de tachtigste minuut de bar slechte wedstrijd.