ROTTERDAM - Feyenoord heeft een nieuwe cultheld. Zijn naam is Michael Mols. De bescheiden aanvaller vervulde dinsdagavond voor de tweede keer in vier dagen een hoofdrol in De Kuip.

Met een puntgave openingstreffer leidde de 37-jarige spits in de halve eindstrijd van het KNVB-bekertoernooi de ondergang van NAC Breda in. Denny Landzaat besliste daarna op grootse wijze de wedstrijd: 2-0.

Stand-in

Mols was als stand-in van de 'grote' Roy Makaay zaterdag in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo (4-1) ook al succesvol (doelpunt en assist). Of hij op 27 april in de eindstrijd in de eigen Kuip ook nog basisspeler is, tegen Heracles Almelo of Roda JC, is nog maar de vraag. Tegen die tijd zou Makaay (enkelblessure) wel weer eens fit kunnen zijn.

Voorlopig wordt de hardwerkende Mols bij Feyenoord op handen gedragen. Hij is momenteel de enige echte spits in de uitgedunde selectie van de Rotterdammers.

Na het duel met VVV boden ploeggenoten al gekscherend aan om zijn tas voortaan te dragen. Een auto met chauffeur kan niet lang uitblijven als Mols op deze indrukwekkende manier doorgaat.

Belangrijk

Trainer Bert van Marwijk sprak in de aanloop naar het duel met NAC Breda over de belangrijkste wedstrijd van het seizoen tot dusver voor Feyenoord. Kort na de zege op VVV-Venlo confronteerde hij in de afgesloten kleedkamer zijn spelers al met het belang van de komende wedstrijd. Er moest hoe dan ook worden gewonnen, om het eeuwfeest dit jaar met een hoofdprijs te kunnen vieren.

Feyenoord en NAC Breda bleken in de eerste helft goed aan elkaar gewaagd. Het bekerduel tussen de nummer drie en vier van de eredivisie bood veel strijd en inzet, maar weinig goed voetbal.

Het meeste gevaar moest aan beide kanten van buiten het strafschopgebied komen. Beide keepers Henk Timmer en Jelle ten Rouwelaar lieten zich echter niet verrassen.

Overwicht

Het geconcentreerde Feyenoord had vrijwel de gehele eerste helft een overwicht, maar in de slotfase kwam NAC sterk opzetten. Rob Penders schoot van dichtbij hoog over, Csaba Feher claimde bij arbiter Pieter Vink tevergeefs een strafschop na een ingreep van Denny Landzaat en Timmer keerde een schot van Anthony Lurling.

Van de laatste ging bij NAC de meeste dreiging uit. De vijandige houding van het thuispubliek leek de ex-Feyenoorder te inspireren, zoals hij eerder al had aangekondigd.

Ook na de rust was het middenveld in De Kuip overbezet. Beide ploegen kwamen moeizaam aan aanvallen toe, ook al doordat de voorste linies mager waren bemand. Een doelpunt moest het behoudende duel openbreken.

Feeststemming

Het was Mols die voor een feeststemming in De Kuip zorgde. De oudgediende was voor de rust amper aan de bal geweest. Maar de geboren Amsterdammer toonde in de 54e minuut zijn instinct als doelpuntenmaker. Uit een pass van Giovanni van Bronckhorst tikte Mols de bal knap over Ten Rouwelaar, 1-0.

Feyenoord speelde daarna een gewonnen wedstrijd. Tim de Cler en Van Bronckhorst lieten de kans op 2-0 nog liggen, maar Landzaat was een kwartier voor tijd wel trefzeker met een prachtige lob: 2-0. Daarna kreeg Mols opnieuw een applauswissel. In de herfst van zijn carrière bloeit hij plotseling weer volop.