ESSEN - Op de eerste dag van de 92e Internationale Hügel Regatta op de Baldeneysee in Essen pakte de Nederlandse roeiploeg gelijk twee overwinningen. Joeri de Groot en Karel Dormans zegevierden overtuigend in de twee-zonder-stuurman lichtgewicht.

Zeges voor De Groot/Dormans en Dekker/Wegman Femke Dekker en Froukje Wegman eindigden met afstand eerste op de dubbeltwee vrouwen in de open klasse.

De dubbele wedstrijd in Essen is de eerste internationale krachtmeting voor de meeste roeilanden op de klassieke twee kilometer. Er verschenen 22 landen aan de start. Met uitzondering van skiffeur Dirk Lippits zond Oranje de gehele top naar de Duitse regatta. Over twee weken is in Milaan de eerste wedstrijd om de wereldbeker.

Joeri de Groot en Karel Dormans horen eigenlijk te roeien in de lichte vier-zonder-stuurman. Door een blessure van Alwin Snijders kon de vier niet varen. De Groot en Dormans kregen in de twee van coach Susannah Chayes de opdracht voluit te gaan. Zij wonnen, met de wind in de rug, met 7,5 seconden voor twee andere Nederlandse teams: Michiel van Eupen/Eelke Westra en Michiel van der Horst en Wesley van Breda.

Femke Dekker en Froukje Wegman wonnen in de dubbeltwee met bijna seconden voorsprong op de Francaises Gaelle Buniet en Caroline Delas. Op de derde plaats eindigden Marlies Smulders en Nienke Hommes, net als de winnaressen voorbesteld om in de Nederlandse dubbelvier te gaan roeien.

Dubbelvier

De nieuw gevormde Nederlandse dubbelvier is op de derde plaats geëindigd. In de finale op de Baldeneysee moesten de roeiers Michiel Bartman, Geert Cirkel, Diederik Simon en Gerritjan Eggenkamp de kwartetten van Polen en Duitsland laten voorgaan. Polen was vorig jaar vice-wereldkampioen, Duitsland de nummer één. De Nederlandse dubbelvier, pas een goede week geleden gevormd, leidde de eerste kilometer. De ploeg moest eerst een aanval van Duitsland doorstaan, waarna Polen op het laatste stuk doorstoomde naar de winst.