ALMELO - Roda JC gaat woensdag in Almelo op jacht naar een plek in de finale van het bekertoernooi, de kortste weg naar Europees voetbal. De ambitieuze Limburgers trokken in het seizoen 2001-2002 voor de laatste keer Europa in. "Spelers, bestuur en supporters, iedereen snakt naar Europees voetbal", aldus trainer Raymond Atteveld dinsdag.

De laatste wedstrijd van Roda JC in een Europees bekertoernooi is in meerdere opzichten een historische. In de achtste finales van de UEFA Cup troffen de Limburgers het grote AC Milan. In Kerkrade wonnen de Italianen met 1-0.

Tijdens de return in Milaan zorgde Roda JC bijna voor een onvergetelijke stunt. Dankzij een doelpunt van Mark Luypers dwongen de Limburgers een strafschoppenserie af, waarin AC Milan echter koelbloediger was.

Voorsprong

"We hebben elk jaar de doelstelling om Europees voetbal te halen", aldus Atteveld. "Twee jaar geleden waren we er heel dichtbij. In de halve finales van de beker stonden we in de ArenA heel lang op voorsprong tegen Ajax, tot Huntelaar een onmogelijk doelpunt maakte." De Amsterdammers waren uiteindelijk na verlenging met 4-1 te sterk.

Op basis van het verleden is Roda JC favoriet voor het duel op het kunstgras in Almelo. De ploeg uit Kerkrade mocht in 1997 en 2000 in De Kuip de beker omhoog houden. Heracles kwam nog nooit verder dan de kwartfinales van het bekertoernooi.

Historie

Op 27 februari schreef de ploeg van interim-trainer Gert Heerkes historie door na winst op Haarlem (5-1) voor het eerst in de clubgeschiedenis door te dringen tot de laatste vier.

De thuisploeg staat dertiende in de eredivisie, Roda JC vijf plaatsen hoger. Toch vindt Atteveld niet dat zijn ploeg favoriet is.

"Heracles is de ploeg in vorm. Ze hebben na de winterstop twee punten meer gepakt dan Roda. Wij zijn de tweede seizoenshelft slecht gestart, maar inmiddels ook aardig in vorm. Ik denk dat de ploegen redelijk aan elkaar gewaagd zijn."

Blessuretijd

Zondag pakten de Limburgers in blessuretijd een punt tegen koploper PSV (1-1). Atteveld: "Dan loop je toch lekkerder van het veld af dan wanneer je negentig minuten knokt en geen punt krijgt. Dit nemen we mee naar Heracles."

Roda JC is dinsdag al naar Almelo afgereisd. Atteveld wilde voorkomen dat zijn ploeg op de wedstrijddag nog een lange reis moest maken en bovendien kunnen de Limburgers nu nog op kunstgras trainen.