AMSTERDAM - Trainer Adrie Koster van Ajax kan woensdagavond tijdens de uitwedstrijd bij PSV ook geen beroep op Siem de Jong doen. De thuisclub mist waarschijnlijk Ibrahim Afellay.

De middenvelder heeft nog te veel last van een liesblessure die hij zondag in de slotfase van de gewonnen thuiswedstrijd tegen Willem II (4-1) opliep.

De blessure van De Jong is de tweede tegenvaller voor Ajax in de aanloop naar het duel met de koploper. Medisch onderzoek wees maandag al uit dat Gabri wegens een hamstringblessure minimaal twee weken niet mag voetballen.

Lindgren

Rasmus Lindgren is wel op tijd fit voor de competitietopper in Eindhoven. De Zweed begint zo goed als zeker in de basisformatie van de Amsterdamse club, die op de ranglijst nog vier punten goed moet maken op PSV.

De kans bestaat ook dat John Heitinga naar het middenveld doorschuift. Hij kan de bewaking van Ibrahim Afellay voor zijn rekening nemen.

Aanvallen

Trainer Koster wilde dinsdag na een besloten training niets kwijt over de speelwijze van Ajax. "Daarvoor is de wedstrijd te belangrijk. Ik ga dus niet zeggen of we met drie of vier verdedigers beginnen. Maar het lijkt me duidelijk dat we gaan aanvallen. Wij moeten winnen. Alleen dan hebben we nog een goede kans om kampioen te worden. Daarnaast moeten we ook weinig mogelijkheden weggeven. PSV heeft vaak aan een kans voldoende. Dat hebben we dit seizoen al een keer gemerkt."

Afellay

Ook achter de naam van PSV'er Ibrahim Afellay staat woensdag een groot vraagteken. De middenvelder ging maandag door zijn enkel tijdens een partijtje trefbal. "Het gebeurde in het zaaltje op De Herdgang", aldus trainer Sef Vergoossen. "Schijnbaar is hij naar een bal gesprongen en bij het neerkomen door zijn enkel gegaan."

Enthousiast

Vergoossen zegt de blessuregevoelige Afellay niets te verwijten. "Je zoekt naar dingen om mensen enthousiast te maken, dan kan dit gebeuren." De international is tegen Ajax volgens Vergoossen "normaal gesproken" niet inzetbaar. "Maar in 24 uur kun je nog veel doen", besloot de Limburger.

Koevermans

Danny Koevermans is in ieder geval weer beschikbaar voor Vergoossen. De clubtopscorer miste zondag wegens privéomstandigheden de wedstrijd tegen Roda JC (1-1). Mika Väyrynen is als negentiende man toegevoegd aan de selectie, mocht Afellay niet kunnen spelen.