AMSTERDAM - Als Excelsior zich weet te handhaven in de Eredivisie, speelt de club volgend seizoen op kunstgras. Na Heracles Almelo zou de Rotterdamse club de tweede op het hoogste niveau worden die niet op echt gras speelt.

Komend seizoen moeten alle Eredivisieclubs veldverwarming hebben. Dat is voor Excelsior reden om naar kunstgras te kijken.

"Het aanleggen van veldverwarming is erg duur", verklaart algemeen directeur Simon Kelder de stap. "Dan hebben we liever kunstgras, daar heb je veel meer aan."

Weerstand

Binnen de voetbalwereld bestaat nogal wat weerstand tegen de kunststof grassprieten. Zo zou kunstgras de thuisploeg, die er aan gewend is, voordeel opleveren. Ook zouden spelers gemakkelijker geblesseerd raken dan op echt gras.

Kelder wuift de bezwaren weg. "Kunstgras is de toekomst. Als je ziet dat ze het WK in 2010 op kunstgras willen spelen en er ook in de Champions League op wordt gespeeld, dan zegt dat wel iets. Wij hebben twee trainingsvelden van kunstgras en die bevallen uitstekend, dus wij zijn geen tegenstanders."

Generatie

Zeker in de toekomst wordt volgens Kelder de weerstand tegen kunstgras vanzelf minder. "Over vijf à zes jaar heb je een generatie spelers die al hun hele leven op kunstgras voetballen."

Het kunststof wordt alleen aangelegd op Woudestein als Excelsior niet degradeert. "Anders hoeven we geen veldverwarming aan te leggen en dan gaan we dus geen geld uitgeven om een grasmat te vervangen waar we tevreden over zijn", zegt de algemeen directeur.

Excelsior staat momenteel achttiende en laatste in de Eredivisie, maar heeft slecht vier punten minder dan De Graafschap, dat op de vijftiende plaats staat.

Cambuur

Eerstedivisieclub Cambuur Leeuwarden maakte vorige week nog bekend waarschijnlijk juist af te stappen van kunstgras. Het huidige veld is na zes jaar versleten.