DUSSELDORF - Deborah Gravenstijn is er in de klasse tot 57 kg niet in geslaagd een medaille te veroveren bij het EK judo. In de herkansing sneuvelde ze tegen Harel uit Frankrijk. Daarmee werd ook brons voor de Nederlandse onhaalbaar. Ook Mark Huizinga is niet meer in de race voor een titel.

Eerder verdwenen in de herkansing ook de Nederlanders Guillaume Elmont en Danielle Vriezema uit de strijd. Dennis Meijer plaatste zich niet voor de herkansing.

Gravenstijn was net terug na een zware schouderblessure. Ze ging onderuit tegen de Russische Sonina. Eerder had de pupil van coach De Rooy wel gewonnen van Cristea uit Moldavië. Mogelijk komt Gravenstijn nog uit in de herkansing. Het hoogst haalbare daarbij is de bronzen medaille.

In Düsseldorf verloren Guillaume Elmont (-81) en Dennis Meijer (-73) al in de eerste ronde. Beiden hadden het bepaald niet getroffen met de loting.

Huizinga verloor zaterdag in de klasse tot 90 kilogram zijn tweede partij van de Est Budolin. De olympisch kampioen van Sydney, die eerder wel won van Miladin uit Bosnië, krijgt nog wel een herkansing. De hoogst haalbare prijs is daarbij de bronzen medaille. Bij het vorige EK, in 2002 in Maribor, werd Huizinga derde.

Edith Bosch drong wel door tot de halve finale. De nummer twee van de vorige Europese titelstrijd (-70) won drie keer op rij: van de Spaanse Blanco, de Joegoslavische Sesevic en de Wit-Russische Tsimasjenka.