NEW YORK - Floyd Landis vecht vanaf woensdag voor zijn laatste kans op eerherstel.

In New York probeert de Amerikaanse wielrenner achter gesloten deuren vijf dagen lang een panel van het sportarbitragehof (CAS) te overtuigen van zijn onschuld. Landis ontkent tot op heden dat hij in 2006 de Ronde van Frankrijk won met hulp van dope.

De arbitragecommissie van het Amerikaanse en mondiale antidopingagentschap (USADA/WADA) verklaarde Landis in september vorig jaar schuldig aan doping.

De Tourzege raakte de Amerikaan kwijt en bovendien kreeg hij een schorsing van twee jaar. Het CAS is voor Landis de laatste instantie waar hij zijn gelijk kan halen.

Niet toegankelijk

In tegenstelling tot de tiendaagse hoorzitting in de Verenigde Staten, afgelopen voorjaar, is de vijfdaagse in New York niet toegankelijk voor buitenstaanders.

Landis blijft erbij dat hij de Tour eerlijk heeft gewonnen en dat er in het laboratorium grove fouten zijn gemaakt toen ze tot de conclusie kwamen dat Landis een te hoge concentratie had van het mannelijk geslachtshormoon testosteron.

Boek

De wielrenner schreef een boek over zijn zelfbenoemde strijd voor gerechtigheid en investeerde er al zijn geld in. Landis stak al ruim 2 miljoen dollar in zijn verdediging, tot nu toe tevergeefs. De 32-jarige Amerikaan heeft zijn hoop gevestigd op het CAS, dat onherroepelijk vonnist.

In de betreffende zaal in Manhattan zal Landis de komende vijf dagen onder meer een aantal deskundigen als getuige oproepen. Velen van hen kwamen ook al opdagen tijdens de eerste reeks verhoren op de universiteit Pepperdine in Malibu, Californië.

Onmenselijke prestatie

Landis werd in de Tour van 2006 betrapt na de bergetappe naar Morzine. Een dag eerder was hij in de rit naar La Toussuire door een inzinking de gele trui kwijtgeraakt. Op weg naar Morzine verrichte hij een bijna onmenselijke prestatie door de hele dag solo de bergen over te gaan en de rit te winnen.