EINDHOVEN - Nick Driebergen heeft zich dinsdag bij de Europese kampioenschappen langebaan in Eindhoven verzekerd van een plek in de halve finales van de 100 meter rugslag.

De zwemmer van NZA ging met een tijd van 55,65 als dertiende door.

John Keetman werd met een 24e tijd van 57,13 uitgeschakeld. De halve eindstrijd is later deze dinsdag.

Vlinderslag

Joeri Verlinden heeft de halve finales van de 50 meter vlinderslag bereikt. De zwemmer van NZE verzekerde zich met 24,46 van het laatste en zestiende startbewijs.

Bastiaan Tamminga en Robin van Aggele werden uitgeschakeld met een achttiende (24,48) en 26e (24,80) tijd.

Estafette

De Nederlandse estafetteploeg met Bas van Velthoven, Mitja Zastrow, Stefan Oosting en Robert Lijesen ging dinsdag bij de met 3.17,80 als tweede door. Pieter van den Hoogenband zal dinsdagavond in de finale in actie komen. Hij start op de plek van Oosting, die in de series de langzaamste was.

Technisch directeur Jacco Verhaeren was vooral onder de indruk van de tijden die Heemskerk en Kromowidjojo realiseerden. Heemskerk zwom als startzwemster een dik persoonlijk record met 54,68. Kromowidjojo had een zeer scherpe splittijd van 53,66.


De start van het Nederlands estafette team mannen

"Het is heel bijzonder wat zij hebben laten zien", stelde Verhaeren. "Maar dat zullen we ook wel nodig hebben om straks en over een paar maanden iets neer te kunnen zetten op de 4x100 vrij."