ARNHEM - De gemeenteraad van Arnhem heeft voetbalclub Vitesse maandagavond gered van de financiële ondergang. De raad stemde met 23 tegen vijftien stemmen in met deelname aan een schuldsanering bij het in surseance verkerende Vitesse.

De regeling houdt in dat Vitesse de gemeente Arnhem 880.000 euro betaalt en daarmee een schuld van in totaal 12 miljoen euro afkoopt. Dat was volgens de bewindvoerders bij de Arnhemse voetbalclub de enige manier om een faillissement af te wenden.

De gemeenteraad besloot ook tot een onderzoek naar de hele gang van zaken tussen de gemeente en Vitesse in de afgelopen vijf jaar. Bij de raadsvergadering waren enkele honderden Vitesse-supporters aanwezig die uitbundig reageerden op het besluit.

Forse kritiek

Diverse fracties uitten forse kritiek op Vitesse en verweten de club dat het bewust heeft aangestuurd op deze situatie, om zo van de miljoenenschuld af te komen waarmee de club al jarenlang kampt.

De club staat voor in totaal 27 miljoen euro in het rood bij 62 schuldeisers. Raadsleden spraken van een "listig spel dat Vitesse goed speelt''. Het belang van Vitesse voor de stad Arnhem heeft voor de coalitiepartijen uiteindelijk de doorslag gegeven.

College van burgemeesters

Ook het college van burgemeester en wethouders kreeg ervan langs. Het gemeentebestuur heeft onvoldoende toezicht gehouden op de gang van de zaken bij de club, menen veel partijen.

Paul van der Kraan

Algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse was maandagavond opgelucht dat de gemeenteraad van Arnhem de eredivisieclub van de ondergang gered heeft.

Van der Kraan maakte echter direct een kanttekening: "Vreugde past niet, 62 partijen zijn maandagavond veel geld kwijtgeraakt. Daarbij past een ingetogen reactie.'' De gemeenteraad ging mee in het voorstel dat Vitesse een schuld van 12 miljoen euro afkoopt voor een bedrag van 880.000 euro.

Steun

Vitesse, dat in surceance verkeert, blijft door de steun in leven. "En dat is voornaamste'', aldus Van der Kraan. "Vitesse heeft een toekomst teruggekregen.''

De bewindvoerders van de club moeten donderdag hun rapport bij de rechtbank inleveren over de financiële oplossing. "Het zal nog wel een maandje duren voor de surceance is opgeheven'', gaf Van der Kraan maandag aan.

Van der Kraan zal de komende jaren meer openheid moeten geven over de financiële situatie van Vitesse. "We hebben wel wat op onze schouders genomen. Maar dit is geen stap in luxe'', gaf hij de critici mee.

Huurverlaging

De gemeente Arnhem redde Vitesse in 2003 ook al eens van de ondergang. Toen verstrekte de gemeente een lening van 6,5 miljoen euro. Vitesse had al snel moeite met de betaling van de aflossing. Huurverlaging van stadion Gelredome, waarvan de gemeente destijds eigenaar was, bracht geen uitkomst.

Schuld

De schuld liep uiteindelijk op tot 12 miljoen euro. Dat geld is de gemeente nu kwijt, op de afkoopsom van 880.000 euro na. De gemeente dekt het verlies grotendeels uit de financiële reserves.