BRUSSEL - De beroepscommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB) heeft tweedeklasser Lierse maandag vrijgesproken in de zaak rond de Chinese gokbaas Zheyun Ye.

Lierse werd in augustus 2007 veroordeeld omdat de club op de hoogte zou zijn geweest van de omkooppraktijken van de Chinees.

De Belgische club, vorig seizoen gedegradeerd uit de hoogste afdeling, zou met ingang van komend seizoen verplicht moeten afdalen naar de derde klasse. Ook moest Lierse een boete betalen. De voetbalclub ging in beroep, met succes zoals maandag bleek.

Paul Put

De levenslange schorsing van voormalig Lierse-trainer Paul Put werd teruggebracht naar drie jaar. Oud-speler Hasis Kacic, die in eerste instantie twee jaar schorsing kreeg opgelegd, is gerehabiliteerd.

Schadeclaim

Lierse-voorzitter Leo Theyskens was bijzonder opgelucht over de uitkomst. Hij kondigde wel meteen aan de 'hoofdschuldige' Put voor de rechter te zullen slepen om financiële genoegdoening te eisen.

"We gaan voor een gigantische schadeclaim. De zaak Ye heeft ons zeker drie tot vier miljoen euro gekost. Sponsors haakten af, we hebben spelers moeten ontslaan en de algemene beeldvorming was slecht.''

Supporters

Theyskens riep de supporters die de club de afgelopen jaren ondanks alles trouw zijn gebleven via de website van Lierse op de vrijspraak te komen vieren. "Ik nodig ze allemaal uit in het themacafé. We gaan feesten met gratis vaten tot morgenvroeg.''