SPA-FRANCORCHAMPS - Formule-1-team Arrows mist in België al de tweede Grand Prix op rij. Het geduld van de internationale automobielfederatie FIA met de Britse renstal lijkt op.
Arrows
FIA

De geplande overname door een Amerikaanse investeerder moet snel rond komen, anders is het uit met de spelletjes van teambaas Tom Walkinshaw.

Opheldering

De FIA heeft Arrows om opheldering gevraagd over de vreemde gang van zaken op het circuit van Spa. Het team had wel de wagens naar België vervoerd, maar Walkinshaw besloot vrijdag niet te racen. De onderhandelingen met de niet met naam genoemde investeerder (naar verluidt een Amerikaanse gigant uit de metaalsector) werden niet afgerond.

Papierwerk

"Onze juridische adviseurs nemen nog steeds de details over een overname door. We hebben keihard gewerkt, maar het papierwerk was niet klaar. Het team doet niets om de transactie in gevaar te brengen, dus we racen niet", meldde Arrows.

Waren de auto's wel de garage uitgestuurd, dan was de vraag geweest wie de tweede auto naast de Braziliaan Enrique Bernoldi had gereden. Arrows schreef nota bene Heinz-Harald Frentzen in, terwijl de Duitser enkele weken geleden ontslag nam. Frentzen weigerde vanuit Monaco het vliegtuig te pakken. Jos Verstappen, in februari nog gedumpt door het team, had er ook geen trek in. "Het is pas echt kloten als je in deze situatie moet rijden. Dat had ik net als Frentzen niet geaccepteerd."

Trucs

Teambaas Walkinshaw haalt al jaren trucs uit om zijn team boven water te houden. Hij zette ook diverse coureurs vlak voor het nieuwe seizoen zonder uitleg op straat (Verstappen, Salo).

Dit jaar maakt Arrows het helemaal bont. Walkinshaw moest een paar keer uit eigen zak de huur van de motoren van Cosworth betalen, omdat er anders niet gereden kon worden. In Frankrijk liet hij Bernoldi en Frentzen opzettelijk langzaam rijden om zich niet te kwalificeren voor de race.

Nu Arrows twee GP's heeft gemist, is de vraag of de FIA strafmaatregelen neemt. Het team kan zijn deel uit de tv-opbrengsten worden ontnomen of zelfs uit het WK worden geschrapt. Walkinshaw beroept zich op 'overmacht', maar het is afwachten of de FIA die uitleg accepteert.

/SPORTArrows toch niet in GP België