AMSTERDAM - Henri van der Aat treedt als interim-directeur in dienst van Ajax. Hij bereikte maandag overeenstemming over een contract voor minimaal zes maanden. Van der Aat (51) begint dinsdag al met zijn fulltime-werkzaamheden.

Hij neemt de taken over van algemeen directeur Maarten Fontein, die eerder deze maand akkoord ging met een vertrekregeling.

Van der Aat gaat zich bij Ajax onder meer richten op commercie, media en communicatie. Hij was de afgelopen maanden werkzaam als interim-directeur van de Rabobank wielerploeg.

Van der Aat is tevens directeur van het sportmarketingbureau Trefpunt. Die rol zal hij tijdelijk aan anderen overdragen.

Oud-zeiler

Van der Aat is oud-zeiler en tevens voormalige bondscoach van de Nederlandse zeilploeg. Hij is al ruim een decennium als organisater nauw verbonden aan de jaarlijkse zeilregatta in Medemblik.

Ook stond hij aan de basis van het succes van het befaamde Holland House tijdens de Olympische Spelen.

Wielerploeg

Van der Aat blijft de komende tijd ook betrokken bij de wielerploeg van de Rabobank. Hoewel hij per 1 maart officieel werd opgevolgd door Harold Knebel blijft de voormalige interim-manager de internationale zaken van de Nederlandse wielerformatie afhandelen, bevestigde een woordvoerder van de ploeg tegenover NUsport.

De wielerwereld staat de laatste maanden op zijn kop door een hoog oplopend conflict tussen de UCI en de Franse wedstrijdorganisator ASO. Van der Aat zal Rabobank de komende tijd vertegenwoordigen bij gesprekken tussen de internationale wielerfederatie, de organisatoren en de ploegen.

Beursgevoelige informatie

De hoofdpersoon reageerde maandag op gepaste wijze op zijn verrassend benoeming. "Ik mag eigenlijk niets zeggen, want dat is beursgevoelige informatie", grapte de bestuurlijke allrounder.

Van der Aat heeft als Ajax-directeur diverse voordelen. "Ik ben in Amsterdam geboren, naast het oude Ajax-stadion nog wel. Ik heb mijn hele leven gevoetbald, ook tegen Ajax. Maar een contract heb ik nergens kunnen afdwingen. Wel ging ik vaak kijken naar Ajax. Ik ben mijn hele leven al supporter van de club."

Van der Aat hield het verder kort. "Ik moet zo weer een bespreking in. Of ik met Ajax de titel ga vieren? Wie weet. Of ik Johan Cruijff terug ga vragen? Nee, ik moet nu echt weg."

Sponsor

Van der Aat weet dat hij het gezien de (bestuurlijke) beslommeringen bij Ajax van de laatste tijd druk gaat krijgen in Amsterdam. "Er liggen veel zaken die opgepakt moeten worden'', gaf hij maandag aan.

"Bijvoorbeeld de invulling van het contract met de nieuwe shirtsponsor Aegon en de uitwerking van de samenwerking met de Chinese partners. En we onderhandelen met sponsors en suppliers over verlenging van de lopende overeenkomsten.''

Van Geel

Van der Aat zal zich zeker niet met het voetballen bemoeien, geeft hij op de website van de Amsterdamse club aan. "Daar is Martin van Geel verantwoordelijk voor, niet ik. Samen met Jeroen Slop vormen we een driekoppige directie, met allemaal onze eigen taken en verantwoordelijkheden.''

Zes maanden

Van der Aat over zijn verblijf van minimaal zes maanden: "De huidige raad van commissarissen wordt grotendeels vervangen en dat gaat de komende maanden gebeuren. De raad wil de aanstelling van de nieuwe algemeen directeur aan de nieuwe mensen overlaten. Die periode van 'minimaal zes maanden' is dan zo voorbij.''