CALGARY - Beorn Nijenhuis heeft op de Olympic Oval in Calgary zijn magere seizoen toch nog enige glans gegeven. De schaatser uit de TVM-ploeg, die lang met een blessure kampte, reed zondag het Nederlands record van Gerard van Velde op de 1000 meter uit de boeken.

Nijenhuis noteerde 1.07,07.

Daarmee was hij 11-honderdste van een tel sneller dan de tijd waarmee Van Velde in 2002 zijn gouden olympische rit in Salt Lake City afsloot.

Nijenhuis bleef zondag maar net boven het wereldrecord van de Fin Pekka Koskela (1.07,00). Hij haalde dit weekeinde wel bijna anderhalve seconde van zijn persoonlijke record af.

Zaterdag ging Nijenhuis al van 1.08,35 naar 1,07,44, waarna zondag nog een toptijd volgde. "Een mooie manier om het seizoen mee af te sluiten", reageerde hij verheugd.

Contract

Nijenhuis is nog niet in bezit van een contract bij TVM voor komend seizoen. Hij liet onlangs een rol als reserve op de 1500 meter bij de WK afstanden in Nagano schieten om in Calgary op jacht te gaan naar toptijden. "Het doel was om hier een paar dingen duidelijk te maken."

Blessure

Nijenhuis liep dit in de zomer van 2007 een liesbreuk op. Daarvan moest hij maandenlang revalideren. De schaatser maakte zijn rentree op het hoogste podium tijdens de NK in januari.

"De blessure is nog steeds niet helemaal over, maar blijkbaar wel voldoende dat ik tot dit in staat ben", zei hij zondag na zijn recordrace. Nijenhuis opende de eerste 200 meter in 16,6 seconden. "Ik weet niet waar dat vandaan kwam, maar het was behoorlijk snel."