AVEZZANO - Alessandro Petacchi heeft vrijdag de zesde etappe in de 86e Ronde van Italië op zijn naam gebracht. De renner van de Fassa Bortolo-ploeg was de snelste in de massaspurt na de 218 kilometer van Maddaloni naar Avezzano. Het was zijn derde ritzege in de Giro.

De 29-jarige Petacchi, ook al de beste in Lecce en Catania, dankte niet alleen veel aan zijn eigen ploeggenoten maar ook aan die van Mario Cipollini, die hem perfect lanceerden. Hij versloeg in de eindsprint de Spanjaard Isaac Galvez Galvez net met een uiterste krachtsinspanning. De Tsjech Jan Svorada werd derde.

Cipollini

Wereldkampioen Cipollini kwam pas als zesde over de meet. De -jarige Italiaan hield de benen in de laatste honderd meter al stil omdat hij zich realiseerde dat zijn 41e ritzege in de Giro, het legendarische record van Alfredo Binda, er opnieuw niet in zat.

Petacchi

Petacchi mag zich dus nog een dag in de rose trui hullen. Maar daarna zou het wel eens voorbij kunnen zijn, als de eerste bergen opdoemen. Zijn voorsprong op Stefano Garzelli, de winnaar van de Giro in 2000, is 1 minuut en 9 seconden. Francesco Casagrande moet .26 goedmaken.

Voor de start herdacht de Giro-karavaan de befaamde Belgische coureur Rik van Steenbergen, die donderdagavond op 78-jarige leeftijd in een Antwerps ziekenhuis overleed. De vlakke en lange etappe werd verlevendigd door de vroege ontsnapping van de Italiaan Cristian Moreni, de Zweed Magnus Backstedt en de Spanjaard Constantino Zaballa.

Het trio werkte goed samen en bouwde een maximale voorsprong op van 8 minuten en 23 seconden. Dat was al na 72 kilometer. Toen het peloton eenmaal op drift raakte, was er geen houden aan voor de vluchters. Backstedt was de laatste die zich overgaf, vijf kilometer voor de finish.