KERKRADE - PSV begint de topper van woensdag tegen Ajax met een voorsprong van vier punten. Na de nederlaag bij FC Utrecht (3-1) wisten de Eindhovenaren zondag ook niet te winnen van Roda JC: 1-1.

Marcel Meeuwis bezorgde de thuisclub pas in de laatste minuut van de blessuretijd een punt. De middenvelder trapte de bal na een scrimmage van dichtbij langs de kansloze Gomes, die lange tijd opnieuw leek uit te groeien tot hoofdrolspeler.

De Braziliaanse doelman hield zijn ploeg met enkele uitstekende reddingen op de been.

Farfan

Boldizsar Bodor kreeg halverwege de tweede helft de grootste kans, maar Gomes stopte zijn inzet op onnavolgbare wijze. In de tegenaanval sloeg PSV wél toe.

Jefferson Farfan profiteerde halverwege de tweede helft van een fout van Marcel de Jong. De verdediger speelde de bal te zacht opzij, zodat Farfan kon doorlopen en scoren.

Woede

De late gelijkmaker zorgde langs de zijlijn voor woede bij Sef Vergoossen. De trainer besefte dat PSV bij een zege een reuzenstap naar de vierde achtereenvolgende landstitel had gezet.

Het competitieprogramma van de Brabanders is op papier aanzienlijk eenvoudiger dan dat van Ajax. PSV moet alleen nog op bezoek bij NEC en Vitesse.

UEFA Cup

Verder speelt de koploper in eigen stadion naast Ajax nog tegen FC Groningen, Heracles Almelo en FC Twente. Mogelijk nadeel zijn wel de twee kwartfinaleduels tegen Fiorentina in de UEFA Cup begin april.

Met het resterende programma in het achterhoofd is een gelijkspel tegen Ajax voor PSV woensdag niet nadelig.

Inhaalslag

De inhaalslag van Ajax vertoont overeenkomsten met vorig seizoen. PSV verspeelde destijds een voorsprong van twaalf punten, maar pakte op de slotdag alsnog de titel.

Groot verschil met de situatie van een jaar geleden is dat PSV nu niet in een vormcrisis verkeert.

De twee wedstrijden in de achtste finales tegen Tottenham Hotspur leverden daarvoor het beste bewijs, al stelde PSV zondag qua veldspel wel bijzonder teleur.

Lazovic

Danko Lazovic keerde bij de Eindhovenaren terug in de basis. De Servische aanvaller raakte zijn plaats in de twee UEFA Cup-duels tegen Tottenham Hotspur kwijt aan Danny Koevermans. Koevermans ontbrak in Kerkrade wegens privé-omstandigheden.

Dzsudzsak

In vergelijking met de wedstrijden tegen Tottenham verdween ook Edison Mendez uit het team. Vergoossen gaf de voorkeur aan Balazs Dzsudzsak, zodat Ibrahim Afellay op zijn geliefde positie centraal op het middenveld kon spelen.

Afellay

Afellay was een van de weinige spelers bij PSV die in de eerste helft zijn eigen niveau haalde. De international bracht met zijn snelheid de defensie van Roda een paar keer in de problemen. Doelman Bram Castro moest reddend optreden.

Aanvallend

Roda was in aanvallend opzicht gevaarlijker. Vooral in het eerste kwart van de wedstrijd had PSV in Limburg niets in te brengen.

Roda bepaalde het spelbeeld en had via Jeanvion Yulu-Matondo op voorsprong moeten komen. De spits liet eerst na om te profiteren van een fout van Carlos Salcido.

Even later redde Gomes uitstekend op een kopbal van Yulu-Matondo.

Initiatief

Ook na rust was Roda de ploeg die het initiatief nam en de meeste kansen creëerde. PSV bleek via de uitval van Farfan echter gelukkiger.

Net toen de supporters van Roda zich leken te hebben neergelegd bij de kleine nederlaag, zorgde Meeuwis voor ontlading in Kerkrade.

Roda JC - PSV