AMSTERDAM - De luidste vreugdekreten van supporters en spelers van Ajax klonken zondag pas na afloop van de zege op Willem II (4-1). De stadionspeaker riep om dat Roda JC alsnog gelijk had gemaakt tegen PSV (1-1).

De Amsterdammers kunnen daardoor woensdag in een rechtstreeks duel met de kampioen het verschil tot een punt terugbrengen.

Ajax gelooft weer in de landstitel. De Amsterdammers putten de nieuwe hoop vooral uit de tegenvallende prestaties van PSV, dat in de laatste twee competitieduels slechts een punt haalde.

Ajax vergat voor het gemak dat het na PSV ook nog op bezoek moet bij FC Twente, Heerenveen en FC Groningen. Het spel van Ajax tegen Willem II was allesbehalve van het niveau van een landskampioen.

Suarez

Luis Suarez was de enige speler van de thuisclub die een goed gevoel aan de ontmoeting met de degradatiekandidaat uit Tilburg overhield. De grillige aanvaller uit Uruguay mocht na vijf duels weer eens in de basis beginnen. Hij scoorde driemaal.

Suarez verloor zijn basisplaats na de winterstop omdat coach Adrie Koster met een versterkt middenveld wilde voetballen. Urby Emanuelson acteerde goed op de linkerflank en de interim-trainer van de Amsterdamse club gunde Kennedy Bakircioglü en Dennis Rommedahl kansen als rechtsbuiten.

Dreiging

Suarez bewees tegen Willem II dat hij ook op de rechterflank voor meer dreiging zorgt dan Bakircioglü en Rommedahl bij elkaar. Hij speelt de bal wel eens te laat af en verdedigt ook niet altijd even goed mee, maar Suarez staat wel vaak garant voor fraaie acties en veel gevaar. Hij is bijna altijd dreigend en zorgt voor doelpunten en beslissende voorzetten.

"Suarez heeft het goed gedaan", vond ook Koster. "Vooral toen hij niet alleen op rechts bleef voetballen. Ik ben heel tevreden over hem. Het zou inderdaad best wel eens kunnen dat we hem woensdag tegen PSV weer in actie zien."

Puzzelen

De oefenmeester van Ajax moet de komende dagen langer puzzelen op zijn favoriete middenveld voor het duel met PSV. Hij kan waarschijnlijk niet beschikken over Gabri, die geblesseerd raakte aan de hamstring. Siem de Jong viel tegen Willem II uit met een liesblessure. "Misschien moeten we hem woensdag ook wel missen", aldus Koster.

Van alle middenvelders van Ajax in het duel met Willem II scoorde eigenlijk alleen Urby Emanuelson een ruime voldoende. Siem de Jong speelde onopvallend en Edgar Davids en Kenneth Perez stelden teleur. Rasmus Lindgren mocht Davids in de slotfase nog vervangen.

Afscheid

Waar Ajax treurde over Gabri, nam trainer Adries Jonker van Willem II voorlopig afscheid van Maikel Aerts en Frank van der Struijk. Doelman Aerts brak in de eerste helft waarschijnlijk zijn enkel in een duel met Jan Vertonghen.

Van der Struijk verliet voor rust het speelveld met een hersenschudding. "Het was verschrikkelijk tijdens de rust in onze kleedkamer", zei trainer Andries Jonker. "Aerts lag op een brancard te kermen van de pijn en Van der Struijk was buiten bewustzijn. Het zit ons dit seizoen niet mee."

Voorsprong

Willem II kwam nog wel op voorsprong omdat Frank Demouge in de achttiende minuut hoger sprong dat de Ajax-verdedigers Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen.

Klaas-Jan Huntelaar maakte in de 29e minuut gelijk en kopte even later op de lat. Na een misser van Perez maakte Suarez voor rust nog de 2-1.

Diezelfde Suarez trof ook nog in het begin en slot van de tweede helft doel. "Die goals waren zo'n beetje de enige hoogtepunten van de tweede helft", besefte Koster. "Maar het belangrijkste is dat de competitie weer heel spannend is. Het is aan ons om dat zo te houden."