PEKING - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hoopt op een vreedzame oplossing van de huidige onrust in Tibet.

"Het IOC hoopt dat het zo snel mogelijk weer rustig wordt", zei woordvoerster Giselle Davies namens de sportkoepel.

Druk

Het IOC neemt geen stelling in het conflict tussen de Tibetanen en de Chinese overheid. Wel wordt voortdurend druk uitgeoefend op de olympische organisatie om in de aanloop naar de Olympische Spelen van Peking (augustus) het Chinese optreden te veroordelen.

IOC-voorzitter Jacques Rogge weigert dat omdat de Belg vindt dat het IOC buiten politieke discussies moet blijven.

Boycot

Volgens zijn Duitse adjudant, vice-voorzitter Thomas Bach, overwegen enkele topsporters de Spelen te boycotten.

Hij zei dat zondag in dagblad Bild am Sonntag. "Verschillende sportsterren voelen zich onbehaaglijk bij het idee in Peking te moeten sporten. Enkelen overwegen zich af te melden."

Begrip

Bach toont begrip voor hun bezwaren, maar moedigt ze desondanks aan wel naar Peking te gaan. "Ze zullen beseffen dat het een beter signaal is naar het publiek om wel mee te doen. Het IOC gelooft dat de intensieve focus op China van de internationale gemeenschap een positief effect zal hebben."

"Wij denken dat de Spelen helpen om China 'open' te krijgen. De Spelen kunnen slechts als katalysator dienen in het oplossen van politieke of humanitaire vraagstukken."

Jean-Luc Rouge

De voorzitter van de Franse judobond, Jean-Luc Rouge, verwacht dat juist het doorgaan van de Olympische Spelen in Peking een bedreiging is voor de Chinese autoriteiten.

Rouge legt de link met Moskou 1980, toen hij zelf meedeed als judoka. In dat jaar hadden de Spelen te maken met een boycot, vanwege de Russische invasie in Afghanistan.

Moskou

"De Spelen in Moskou hebben er wel voor gezorgd dat de schijnwerpers op Rusland kwamen te staan. Het heeft eraan bijgedragen dat negen jaar later de Berlijnse muur viel. Zonder de komende Spelen zou er veel minder bezorgdheid zijn in de wereld over de gebeurtenissen in Tibet."