ROTTERDAM - Hij heeft er tamelijk lang op moeten wachten. Maar na zeventien vruchteloze wedstrijden kreeg Michael Mols zaterdagavond tegen VVV-Venlo (4-1) eindelijk zijn eerste officiële eredivisiedoelpunt voor Feyenoord op zijn naam.

De geboren Amsterdammer zorgde in De Kuip vlak voor rust voor de derde treffer van de thuisploeg. Van al zijn 136 competitietreffers in zijn lange loopbaan was het misschien wel de "lelijkste".

Hofland

Na een kopbal van Kevin Hofland werkte Mols de bal van dichtbij met enig gefrunnik over de doellijn. Een tikje beschaamd liep de 37-jarige routinier weg, met een verontschuldigend lachje rond de lippen.

Dan was zijn beslissende treffer eind vorige maand tegen FC Zwolle in het KNVB-bekertoernooi (2-1) aanzienlijk fraaier.

Makaay

Feyenoord moest het voor de eerste keer deze competitie zonder Roy Makaay stellen. De aanvalsleider, dit seizoen in de eredivisie goed voor dertien doelpunten en zeven assits, is zes weken uit de roulatie door een enkelblessure.

Vaste reserve Mols is in de smalle selectie feitelijk de enige plaatsvervanger, ook al doordat spelers als Hofs, Slory, Vincken en Chun-Soo Lee nog niet fit zijn. De jeugdspelers Luis Pedro (17) en Hanne Hagary (19) zaten noodgedwongen op de bank.

Bruins

Feyenoord leek een gemakkelijke avond tegemoet te gaan. Al in de vijfde minuut klonk gejuich in de volle Kuip. Luigi Bruins scoorde met een technisch hoogstandje na een subtiele pass van Denny Landzaat. Het thuispubliek ging er eens goed voor zitten, maar moest nog wel even geduld hebben.

VVV-Venlo, zonder de geschorste smaakmaker Nordin Amrabat, toonde na de snelle achterstand weinig ontzag voor Feyenoord. De ploeg van trainer André Wetzel speelde verzorgd en gedurfd, met veel beweging in de voorste linie. De Rotterdamse defensie, zonder Tim de Cler (geschorst), wist zich af en toe geen raad met de Limburgse aanvalsgolven.

In de dertiende minuut kwam VVV-Venlo niet onverwacht op gelijke hoogte. De jonge Japanner Keisuke Honda (21) krulde een vrije trap schitterend in de bovenhoek. Doelman Henk Timmer stond erbij en keek ernaar, 1-1. Het duel, dat voor Feyenoord zo voorspoedig begon, kon opnieuw beginnen.

Van Bronckhorst

Kort nadat Jonathan de Guzman een grote kans had gemist, bracht Giovanni van Bronckhorst de stand alsnog op 2-1. De aanvoerder van Feyenoord schoot uit een vrije trap, na een overtreding op Mols, raak via de gammele VVV-muur, 2-1. Oost draaide de bal daarna aan de andere kant buiten bereik van Timmer op de paal. Mols zorgde met zijn "duwdoelpuntje" voor een veilige Rotterdamse marge bij de rust (3-1).

Ook na de pauze viel VVV-Venlo bij vlagen aardig aan. Feyenoord, dat in de tweede helft evenmin domineerde, toonde evenwel meer rendement.

Na een hakbal van de actieve Mols rondde Nuri Sahin beheerst af, 4-1. Daarna kreeg de stand-in van Makaay een applauswissel en mocht rechtsback Leroy Fer het als gelegenheidspits proberen. In de stand kwam geen verandering meer, ondanks een paar flinke Rotterdamse kansen: 4-1.