BREDA - NAC Breda houdt uitstekende uitzichten op de play-offs en Europees voetbal na winst op Excelsior, 2-0.

Dat het in een matig duel tegen een zwakke ploeg gebeurde maakte de Bredase aanhang niets uit. Trainer Ernie Brandts werd weer luid toegezongen en bejubeld in het Rat Verlegh Stadion.

NAC kwam op 53 punten, pal achter Ajax in de stand van de eredivisie.

Een bevlieging van Anthony Lurling op slag van rust was cruciaal. Fouad Idabdelhay kon voor een voorsprong zorgen uit de rebound na een solo en een schot op de paal door de linkerspits aan de rechterkant.

Gevaarlijk

Dit doelpunt was sneu voor Excelsior dat tot dan aanzienlijk beter voetbalde. De voornaamste degradatiekandidaat was gevaarlijk met schoten van Geert den Ouden, Sigourney Bandjar en Sebastiaan Steur. Doelman Jelle ten Rouwelaar hield NAC in die fase op de nul.

Excelsior speelde in Breda met een op vier plaatsen gewijzigd team vergeleken met de thuisnederlaag tegen Vitesse. Het was een goede ingreep van coach Ton Lokhoff die zijn ploeg het veld klein liet houden om met counters gevaarlijk te worden.

Dit was het spelletje dat NAC zelf graag speelt, en waarmee het ook successen boekt. De formatie van coach Ernie Brandts, die spits Mathew Amoah wegens een liesblessure miste, had er grote moeite mee.

Kolkka

De actie van Lurling veranderde echter alles. Na de rust heerste NAC en had de score hoog kunnen worden opgevoerd. De beslissing viel in de 60e minuut door een treffer van Joonas Kolkka. Daarna miste de thuisclub op nonchalante wijze kansen.

De gedachten leken toen uit te gaan naar de halve finale van het bekertoernooi van dinsdag in Rotterdam tegen Feyenoord. Brandts spaarde krachten uit zijn team door een drietal wissels.