FRIEDBERG - Verona van de Leur heeft zaterdag tijdens een turninterland tegen Duitsland alsnog een ticket veroverd voor het Europees kampioenschap.

Van de Leur had na een teleurstellend optreden tijdens de laatste EK-kwalificatiewedstrijd op basis van haar reputatie een herkansing gekregen.

De turnster van De Hazenkamp greep die laatse kans. In Friedberg, waar de Nederlandse turnsters verloren van het gastland (174,150 tegen 152,050), kwam Van de Leur tot scores van 14,600 op sprong, 13,700 op brug en 13,900 op balk. Ze troefde daarmee haar concurrente Tahnee Masela af.

Masela

Masela kwam op dezelfde onderdelen tot jurywaarderingen van 13,000, 14,450 en 13,450. Op vloer scoorde de 16-jarige turnster uit Oldenzaal 13,750.

Van de Leur kwam daarop niet in actie maar had een score van 14,000 staan van vorige week in Wieringerwerf. "Op basis van deze resultaten heeft Verona de aanwijsplaats gekregen", liet topsportmanager Henk Kort van gymnastiekbond KNGU vanuit Beieren weten.

In de interland was Nederland bij voorbaat kansloos nadat Sanne Wevers zich bij haar eerste sprongserie op vloer blesseerde aan de knie. De kwetsuur oogde niet ernstig maar Wevers kwam verder niet meer in actie.

Wong

Beste Nederlandse werd Lichelle Wong. Met een totaalscore van 55,350 werd de turnster van Pro Patria derde achter de Duitsen Katja Abel (56,700) en Kim Bui (55,500). Suzanne Harmes, die ook deel uit maakt van de EK-ploeg, was thuisgebleven.

Zonderland

Terwijl broer Epke ontbrak wegens een schouderblessure won turner Herre Zonderland zaterdag in Veldhoven de eerste van twee kwalificatiewedstrijden voor de Europese titelstrijd in Lausanne. De oudste Zonderland sloot de wedstrijd af met een voor hem buitengewoon hoge score: 84.800 punten.

Epke Zonderland bleef aan de kant met een slepende schouderblessure. "Ik voel dat het steeds beter gaat. Het is alleen nu nog niet verstandig om mee te doen", zei de Fries die normaal gesproken Nederland zal vertegenwoordigen bij de Olympische Spelen in Peking.

Zonderland was de beste waar concurrenten als Jeffrey Wammes, Carlo van Minde en Anthony van Assche de kwalificatie gebruikten om nieuwe elementen uit de testen of zich leken te sparen. Op 30 maart is er in Zwijndrecht een tweede kwalificatiemoment.