CANNES - Klimmen kan hij als de beste, maar dalen gaat wielrenner Robert Gesink nog niet zo goed af.

De Italiaan Davide Rebellin profiteerde zaterdag in de zesde etappe van Parijs-Nice optimaal van de bibbers die de Rabo-jongeling op weg naar Cannes parten speelden.

Chavanel

De Fransman Sylvain Chavanel won de rit, Rebellin werd de nieuwe leider.

Gesink was in de slotfase van de zesde rit - een lastige met zeven cols - geïsoleerd geraakt. Van zijn uitgedunde ploeg - Matthew Hayman haakte vrijdag af, Bram Tankink kwam met knieklachten zaterdag niet meer aan de start - was er op de flanken van de Col du Tanneron niemand meer over.

Lek

Voor die beklimming had Juan Antonio Flecha nog een wiel moeten afstaan aan de Achterhoeker die lek was gereden. "Het kan gebeuren dat je alleen komt te zitten, maar het ging pas mis in de afdaling", keek Gesink terug op de slotkilometers die hem vermoedelijk de eindzege in Parijs-Nice kostten.

Rebellin wist precies hoe het zat en koos op de top van de slotklim de aanval. Met enkele medestanders dook de lepe Italiaan richting Cannes, Gesink in vertwijfeling achterlatend. "Ik verloor de aansluiting, er waren veel valpartijen. Als ze voor je, naast je en achter je onderuit gaan doet dat wel wat met je", vertelde hij naderhand.

"Het is ook lastig als je de aansluiting met de renner voor je verliest en je de weg niet goed kent. Dan wordt het gat snel groter." De ritzege in Cannes ging naar de Fransman Sylvain Chavanel. Hij won de sprint van de eerste groep voor de Spanjaard Luis Leon Sanchez en de Amerikaan Bobby Julich.

Rebellin

Rebellin, die als vijfde finishte, werd de nieuwe leider. De Italiaan, die drie keer het podium haalde maar Parijs-Nice nog nooit won, heeft in het algemeen klassement drie seconden voorsprong op zijn landgenoot Rinaldo Nocentini. Gesink is nu vierde op 51 seconden van Rebellin.

Parijs-Nice eindigt zondag, Rebellin hield nog een slag om de arm. "Het wordt nog zwaar. Ik woon in Monaco en ken het parkoers goed." De korte (120 km) etappe kent nog drie beklimmingen van eerste categorie.