VALMALENCO - Nicolien Sauerbreij heeft zaterdag voor een unieke prestatie gezorgd. De Nederlandse veroverde in het Italiaanse Valmalenco voor het eerst de algemene wereldbeker snowboard, het totaalklassement over alle snowboarddisciplines.

De 28-jarige inwoonster van Amsterdam had zich een week eerder al verzekerd van de wereldbeker op de parallel-disciplines. Dat deed geen Nederlander voor haar.

Parallelreuzenslalom

Sauerbreij eindigde zaterdag in de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Valmalenco als elfde op de parallelreuzenslalom.

Ze was in de ochtenduren als derde uit de kwalificatie gekomen. Ze verloor in de eerste ronde van de Duitse Anke Karstens, die later ook de wedstrijd won.

Omstandigheden

"De omstandigheden waren moeilijk. Het was bijna 20 graden. Het was meer water dan sneeuw. De top vier uit het wereldbekerklassement ging er in de eerste ronde al uit."

"Het voelt vreemd om als Nederlandse de beste te zijn in een sneeuwsport, maar als je naar mijn resultaten deze winter kijkt is het echt niet zo vreemd", reageerde Sauerbreij op haar succes.

Kristallen bol

De Amsterdamse vertrok na de wedstrijd per bus naar Bormio om de kristallen bol als eindwinnares van het allroundklassement op te halen.

"Dit is een exceptioneel seizoen geweest. Ik heb vier keer gewonnen, werd twee keer tweede en drie keer derde. Ik weet niet wat me allemaal overkomt. Wanneer word ik weer wakker?" vroeg ze zich zelf zaterdagmiddag af.