DEN HAAG - Michel Butter gaat met een voldaan gevoel op vakantie. Hij voltooide zaterdag in de City-Pier-City Loop een fraaie trilogie.

Na zijn Nederlandse titels op de 10 kilometer en de cross won hij ook het kampioenschap op de halve marathon.

De 22-jarige Beverwijker liep bovendien een persoonlijk record van 1 uur, 3 minuten en 17 seconden.

Titelverdediger

Butter duelleerde in de wedstrijd door Den Haag en Scheveningen voornamelijk met titelverdediger Koen Raymaekers. Dat gebeurde overigens op ruime afstand van de buitenlandse koplopers.

Negen Kenianen finishten op het Lange Voorhout voor de eerste Nederlander. Patrick Makau won in 1.00.08, ruim boven het wereldrecord van 58.33.

Kenianen

"Ik heb die Kenianen meteen laten gaan. Voor mij was de titel belangrijker dan een heel snelle tijd", vertelde Butter na de race.

"Ik ben daarom behouden begonnen. In het groepje met de Nederlanders heb ik wel veel kopwerk gedaan. Als ik eraf ging, zakte het tempo meteen in. Ik voelde me sterk, maar wist niet wat Koen in petto had. Hij kon natuurlijke een spelletje spelen."

Raymaekers

Maar Raymaekers speelde geen spelletjes. De 28-jarige Utrechter was al blij dat hij meekon met Butter. "Michel was sterk, dat zag ik wel."

"Een paar keer heb ik geprobeerd weg te komen, maar hij pareerde gemakkelijk. In de eindsprint was ik kansloos, dat wist ik bij voorbaat. Hij heeft meer snelheid in de benen."

Teleurstelling

Raymaekers was teleurgesteld over het kwijtraken van zijn titel halve marathon, maar hield toch een goed gevoel over aan de wedstrijd.

"Een maand geleden was ik nergens. Ik heb een paar weken lekker kunnen trainen in mijn tweede land, Kenia. En ook al ben ik nu minder snel dan vorig jaar, richting marathon van Rotterdam zit het goed. Ik wil daar proberen onder de 2.13 te lopen."

Bijkomen

Voor kersvers kampioen Butter voorlopig nog geen marathon. Hij gaat eerst een weekje bijkomen in Egypte en stort zich dan op de baanwedstrijden.

"Ik doe het stap voor stap, dat heb ik al vaker gezegd. Ik ben op de goede weg en maak ieder jaar stappen vooruit, maar je mag mij op de lange afstanden niet vergelijken met de Afrikanen die vaak tien trainingsjaren meer in hun lijf hebben."

Europese top

Eerst de Europese top halen, vindt hij. "Het zou mooi zijn als ik aan het eind van deze zomer bij de beste tien Europeanen hoor op de 10.000 meter."

Van Hest

Greg van Hest eindigde reglementair als derde in het NK halve marathon met een tijd van 1.04.17. De Brabander, nog altijd in het bezit van het Nederlands record op deze afstand (1.01.10), haalde dit keer wel zijn bronzen medaille op.

Twee weken terug werd hij ook derde bij het NK veldlopen, maar na afloop uit de uitslag geschrapt omdat hij geen clubtenue droeg. In de CPC Loop was de kledingkeuze vrij.

Wijenberg

De 43-jarige Nadja Wijenberg won het zwak bezette Nederlands kampioenschap bij de vrouwen. Ze liep een tijd van 1.16.32 en veroverde al haar vijfde nationale titel.

Zilver was er voor Daphne Panhuijsen (1.16.50) en het brons ging naar Saskia van Vugt (1.18.10).

CPC Loop