GRONINGEN - Een treffer van Miralem Sulejmani vlak voor tijd heeft SC Heerenveen vrijdagavond drie belangrijke punten bezorgd tegen FC Groningen. In de matige topper van het Noorden waren de gasten de gevaarlijkste ploeg, al was het krachtsverschil miniem.

Vanaf de aftrap nam SC Heerenveen het initiatief in de volgepakte Euroborg. Maar het defensieve vijfmansblok van de thuisclub maakte het de Friezen knap lastig.

Het duurde ruim een kwartier voor de bezoekers voor het eerst echt gevaarlijk werden. Roy Beerens zag zijn schuiver gekeerd worden door Brian van Loo, waarbij de doelman het geluk had dat Michael Bradley net niet bij de rebound kon die Van Loo moest weggeven.

Dreigend

FC Groningen, spelend zonder topscorer Marcus Berg en daarnaast met nog een hele waslijst blessures kampend, was slechts dreigend uit standaardsituaties.

Keeper Rob van Dijk - de vervanger van de op eigen verzoek naar de reservebank verdwenen Brian Vandenbussche - hoefde echter geen enkele keer handelend op te treden.

Paal

Halverwege de eerste helft kwamen de Groningers goed weg toen Christian Grindheim op de paal schoot. De Noors international stoomde vanaf het middenveld op, mikte de bal langs Van Loo maar had de pech dat het aluminium in de weg stond. Kort daarop was opnieuw Beerens dichtbij een treffer, maar ditmaal werkte hij de bal net naast.

In de openingsfase van de tweede helft beet FC Groningen eventjes fel van zich af, maar verder dan een afzwaaier van Fredrik Stenman kwam de ploeg niet. Namens de gasten was opnieuw Grindheim van afstand gevaarlijk, maar had Van Loo wederom geluk dat de rebound die hij weggaf geen gevolgen had.

Misverstand

Invaller Marnix Kolder had daarna namens FC Groningen de winnende voor het inschieten, na een misverstand tussen Michel Breuer en Michael Dingsdag. Hij stuitte echter op Van Dijk. Vlak voor tijd sloegen de bezoekers dan toch toe.

Invaller Paulo Henrique bediende Sulejmani, die uit een lastige hoek knap raak schoot. Gibril Sankoh was in blessuretijd nog dicht bij de gelijkmaker, maar Van Dijk stopte de bal op een mooie manier.

Verbeek

Trainer Gertjan Verbeek zag dat zijn SC Heerenveen diep moest gaan om FC Groningen vrijdag op de knieen te krijgen. "Het moest van ver weg komen, maar uiteindelijk pakt de wissel heel goed voor ons uit", zei Verbeek, doelend op het inbrengen van aanvaller Paulo Henrique voor verdediger Gianni Zuiverloon. "Ik moest wat doen, want aan een gelijkspel hadden we niets"

Ron Jans complimenteerde de Friese trainer voor die zet. "Er zijn niet veel clubs die bij een 0-0 stand vlak voor tijd en op bezoek bij FC Groningen nog een extra spits inbrengen. Dat vind ik wel mooi." Minder tevreden was Jans over de manier waarop zijn ploeg de goal weg gaf. "Dom."

Respect

Verbeek op zijn beurt had respect voor de manier waarop het gehavende FC Groningen zich lange tijd weerde. "Ze moesten er veel energie in steken en we rekenden er op dat het lijntje een keer zou knappen. Maar in de tweede helft gooiden ze er nog een schepje bovenop."