GOUDA - Een paar duizend fans hebben vrijdagmiddag in Gouda wereldkampioen Paulien van Deutekom gehuldigd. Onder leiding van een dweilorkest werd de schaatsster als ware held binnengehaald.

Uit veel, vooral jonge, kelen klonk luid het 'We are the champions'. Ook hadden burgemeester Wim Cornelis en marathonschaatser Erik Hulzebosch lovende woorden voor Van Deutekom. "Naast kaas, kaarsen en stroopwafels hebben we nu ook Paulien van Deutekom. Zij heeft Gouda wereldwijd op de kaart gezet'', aldus de eerste burger van de kaasstad.

Cornelis maakte direct van de gelegenheid gebruik om Van Deutekom te benoemen tot ambassadeur van de stad.

Aandacht

Van Deutekom genoot van de aandacht. "Dit is echt fantastisch. Ik ben trots dat zoveel mensen, onder wie ook veel kinderen, hierheen zijn gekomen.'' Ook maakte ze het publiek haar ambities duidelijk. "Ik wil nu ook Olympisch goud. Daar ga ik de komende jaren keihard voor werken.''

Heerenveen

Van Deutekom groeide op in Gouda en begon haar carrière ook bij de plaatselijke schaatsvereniging. Vanwege haar succesvolle carrière besloot de schaatsster onlangs naar Heerenveen te verhuizen.

Eerste wereldtitel

Van Deutekom werd op 10 februari van dit jaar wereldkampioen schaatsen bij de vrouwen door Ireen Wüst voor te blijven. Het was de eerste wereldtitel voor de Goudse schaatsster en de vijfde Nederlandse vrouw die deze eer ten deel valt.

De huldiging stond al veel langer in de planning, maar het drukke schaatsseizoen en de volle agenda van Van Deutekom stonden dat niet eerder toe.

Gouda huldigt Van Deutekom