EINDHOVEN - Marleen Veldhuis krijgt geen gemiste dopingtest achter haar naam. De internationale zwembond FINA heeft dit aan directeur Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit laten weten.

Eind december meldde een afgevaardigde van het mondiale anti-dopingbureau WADA zich bij zwembad de Tongelreep in Eindhoven voor een onaangekondigde controle van Veldhuis.

Deze had echter in haar zogenaamde 'whereabouts' vergeten door te geven dat ze op dat moment vanwege het sportgala in Amsterdam verbleef en was officieel in overtreding. Drie gemiste testen staan gelijk aan een positieve controle.

Sportgala

In een poging geen gemiste test achter haar naam te krijgen, wilde Veldhuis spoorslags in haar galajurk terugkeren naar Eindhoven.

Omdat haar aanwezigheid bij het sportgala echter zeer gewenst was, besloot Ram een Nederlandse controleur naar Amsterdam te halen om Veldhuis daar een dopingtest te laten ondergaan. De Europees kampioene kon daardoor toch haar prijs voor sportvrouw van het jaar in ontvangst nemen.

Geaccepteerd

De FINA heeft deze oplossing uiteindelijk geaccepteerd. "Het heeft wel even geduurd, voordat we antwoord kregen, maar ik had eigenlijk niet anders verwacht'', zei Ram vrijdag.

"De gemiste test is definitief vervallen.''