ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad moet maandag besluiten over het lot van de noodlijdende voetbalclub Vitesse. Als de raad niet instemt met een schuldsaneringsplan, gaat de club failliet, stellen Vitesse en het college van burgemeester en wethouders vrijdag.

Vitesse kampt met een schuld van 27 miljoen euro en vroeg twee weken geleden surseance aan om een schuldsanering mogelijk te maken.

De voetbalclub wilde een gemeentelijke lening van 6,5 miljoen euro voor enkele tonnen afkopen. De gemeente weigerde afgelopen februari nog vrijwillig mee te werken aan de sanering.

Falliet

Na overleg met de bewindvoerders blijkt volgens het gemeentebestuur dat Vitesse failliet gaat als de gemeente niet meewerkt. Het college van burgemeester en wethouders wil noodgedwongen akkoord gaan met een afkoopsom van 880.000 euro.

Het voorstel houdt ook in dat de gemeente 12 miljoen euro verliest. Het gaat om geld dat eerder al in Vitesse is gestoken.

Imago

Faillissement van Vitesse betekent dat het betaald voetbal uit Arnhem verdwijnt. Het imago van de stad lijdt daardoor schade, stelt het gemeentebestuur. Het college ziet Vitesse verder als een belangrijke voorziening voor de vele supporters en voor het bedrijfsleven.

Arnhem redde de club in 2003 ook al eens acuut van de ondergang met een reddingsplan waarmee miljoenen euro's waren gemoeid. Het geld dat de gemeente nu dreigt te verliezen, is destijds in de club gestoken in de vorm van leningen.