BEEKBERGEN - Ringenspecialist Yuri van Gelder heeft naast een wildcard voor de Olympische Spelen in Peking gegrepen. De internationale turnbond FIG heeft vrijdag de beslissing van de IOC Tripartiete Commissie over de verdeling van de wildcards voor Peking bekend gemaakt.

Bij de mannen koos de commissie voor Nashwan Al-Harazi uit Jemen, bij de vrouwen gaat het deelnameticket naar Thuong Do The Ngan uit Vietnam.

Van Gelder, lid van de topsportselectie van het ministerie van Defensie, eindigde vorig jaar tijdens de wereldkampioenschappen in Stuttgart als tweede op de ringen.

Hij moest met klein verschil de Chinees Yibing Chen laten voorgaan. Van Gelder had moeten winnen om zich voor Peking te kwalificeren. De Nederlandse turnbond KNGU vroeg vervolgens een wildcard voor hem aan. Die aanvraag is nu niet gehonoreerd.

Mokerslag

Van Gelder wist dat de kans op succes klein was. Toch kwam vrijdag de mededeling dat de laatste wildcard voor de Olympische Spelen aan hem voorbijgaat als een mokerslag aan.

"Je houdt altijd dat kleine beetje hoop dat het toch gaat lukken. Dit is zeer teleurstellend. Ik ken die jongen die de wildcard gekregen heeft niet eens", reageerde de 24-jarige ringenspecialist op de onheilstijding van de FIG.

Van Gelder, die een opbeurend telefoontje ontving van staatssecretaris Jack de Vries van Defensie, moet zaterdag in Veldhoven turnen in het kader van de kwalificatie voor de Europese kampioenschappen. "Ik ga gewoon een goede oefening draaien. Ik kan me hier wel overheen zetten."

Athene

Het is de tweede keer dat de Waalwijker de Olympische Spelen mist. In Athene was hij er ook niet bij. "De kans was klein dat de wildcard nu naar mij zou gaan, maar ik heb er wel keihard voor geknokt. Ik heb mezelf steeds bewezen, met onder meer sterke wereldbekerzeges. En dan gaat er iemand uit Jemen."

Zijn trainer Bram van Bokhoven reageerde eveneens teleurgesteld. "Er kan nu een land deelnemen dat nog niet vertegenwoordigd was. Dat is jammer", aldus Van Bokhoven. "Dat de wildcard naar Al-Harazi gaat, is voor mij wel een verrassing. Er waren nog andere kanshebbers."

Opdracht

De turner uit Jemen was afgelopen jaar zeker geen hoogvlieger op de WK in Stuttgart. Al-Harazi eindigde als 176e op de meerkamp, was 209e op de ringen, zag zijn naam als 121e terug op vloer en 196e op brug. "Die Tripartiete commissie van het IOC heeft eigenlijk de opdracht de wildcard toe te wijzen aan een land met een kleine olympische delegatie.

Daar is dus met een turner uit Jemen wel gehoor aan gegeven, maar vier jaar geleden voor Athene week de commissie daar helemaal vanaf door een Griek de wildcard te geven", legde voorzitter Frans Koffrie van de KNGU het besluit van de commissie uit.

Normen

In november 2007 is opnieuw geprobeerd de kwalificatienormen voor de Olympische Spelen te veranderen. Na Athene gebeurde dat ook door de wereldkampioenen een olympisch startbewijs te geven.

"Toen is er een voorstel ingediend ook de winnaars van zilver en brons op de WK's een olympisch ticket te geven. Dat stuitte op nogal wat bezwaren bij de grote turnlanden", aldus Koffrie.

Van Gelder laat zich door de nieuwe tegenslag niet uit het veld slaan. "Ik ga gemotiveerd verder, zoals ik dat ook na Athene heb gedaan. Ik kan niet meer doen dan wedstrijden winnen. Ik ga keihard door. Ik wil graag naar de Olympische Spelen."