EINDHOVEN - PSV moet binnen vier dagen voorkomen dat Ajax de leiding in de eredivisie overneemt. De kampioen uit Eindhoven gaat zondag eerst op bezoek bij Roda JC, waartegen het in eigen huis met 2-4 verloor.

Woensdag ontvangt PSV de voornaamste concurrent voor de landstitel uit Amsterdam.

PSV koestert een ogenschijnlijk veilige voorsprong van zes punten op Ajax. De koploper kan in de komende twee duels de competitie definitief beslissen en een voorschot op de vierde landstitel op rij nemen.

PSV kan zich echter geen twee nederlagen veroorloven. In dat geval zou het zo maar kunnen dat Ajax woensdag de leiding in de eredivisie neemt.

Doelsaldo

De nummer twee uit Amsterdam heeft namelijk een iets beter doelsaldo dan PSV. Ajax ontvangt zondag Willem II, dat tot dusver alleen de uitwedstrijd bij De Graafschap winnend afsloot. De club uit Tilburg bekleedt de voorlaatste plaats op de ranglijst.

Nummer drie Feyenoord mist zaterdag in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo voor het eerst dit seizoen clubtopscorer Roy Makaay. De spits scheurde woensdag tijdens de uitwedstrijd bij AZ (0-1) een enkelband en is naar verwachting zes weken uitgeschakeld.

Makaay had een aandeel in twintig van de vijftig competitietreffers van Feyenoord. Hij maakte dertien doelpunten en was zeven keer de aangever.

Excelsior

Trainer Ton Lokhoff gaat met Excelsior op bezoek bij zijn oude werkgever NAC. De club uit Breda doet met een zege goede zaken in de strijd om de bovenste vijf plaatsen van de eredivisie, die aan het einde van het seizoen recht geven op deelname aan de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League.

FC Utrecht kan AZ zondag nog dichter richting de onderste plaatsen van de eredivisie duwen. De voormalige kampioenskandidaat uit Alkmaar heeft na een serie van tien duels zonder zege nog maar vijf punten meer dan de nummer zestien, die aan het einde van de reguliere competitie tot voetballen in de nacompetitie wordt veroordeeld.

FC Twente

FC Twente is de bovenste vijf klasseringen ook nog niet uit het zicht verloren. De club uit Enschede ontvangt zaterdag Vitesse. De Graafschap behoort na een goede competitiestart inmiddels ook tot de degradatiekandidaten. De club uit Doetinchem heeft nog maar drie punten meer dan Excelsior.

De Graafschap speelt zaterdag voor eigen publiek tegen Heracles. Sparta, dat een puntje meer heeft dan De Graafschap, moet op bezoek bij NEC.

De 28e speelronde begint vrijdagavond met het beladen duel tussen de twee beste ploegen van Noord-Nederland. FC Groningen en SC Heerenveen trappen om 20.30 uur af in Euroborg.