DEN HAAG - De City-Pier-City Loop gaat zaterdag door, maar mist wel de snelste atleet ter wereld op de halve marahton. Wereldrecordhouder Samuel Wanjiru heeft zich donderdag ziek afgemeld.

De 21-jarige Keniaan, die vorig jaar in Den Haag de beste tijd ooit over 21,1 kilometer neerzette met 58 minuten en 33 seconden, ligt met koorts in bed.

De organisatie maakte donderdag nog twee grote afmeldingen bekend. De Keniaan Martin Lel, winnaar van grote marathons als Londen en New York, ontbreekt eveneens in de CPC Loop. Hij is geblesseerd.

Bij de vrouwen komt Merel de Knegt haar nationale titel halve marathon, die ze vorig jaar in de CPC Loop veroverde, niet verdedigen. De Knegt is zwanger.

Domper

De afmelding van Wanjiru was een domper voor de organisatie, zo kort na de vreugde over het kunnen doorzetten van de 34e editie. Er komen zaterdag geen stakingsacties van de politie; de schrik is uit de benen van de naar verwachting 23.000 deelnemers.

Maar Wanjiru was wel een publiekstrekker van formaat. Vorig jaar snelde hij solo, ver voor de rest van de toplopers uit, over het asfalt tussen Den Haag en Scheveningen en klokte een bijna buitenaardse tijd.

Hoge koorts

"Hij had zijn zinnen opnieuw op een recordtijd gezet, maar helaas. Wanjiru is behoorlijk ziek, hij heeft zelfs enkele dagen in het ziekenhuis gelegen met hoge koorts", vertelde racedirecteur Mario Kadiks. "Het was gelukkig voor hem geen malaria, maar hij is nu te zwak om hard te kunnen lopen."

Minder bekende landgenoten als Patrick Makau, Francis Kibiwott, Wilson Kiprotich en Joseph Maregu moeten nu voor de goede tijden zorgen. De Kenianen kunnen weer uitvliegen over de hele wereld, want in hun thuisland is het momenteel redelijk rustig.

Onlusten

De ergste onlusten zijn voorbij: "De situatie is weer normaal. We kunnen weer trainen en ons concentreren op wedstrijden", zei Maregu, die voor het eerst in Nederland loopt.

Makau is op papier de snelste. Hij liep vorig jaar vier keer onder het uur, won zilver op de WK weg en staat met een tijd van 58.56 derde op de wereldranglijst.