ROTTERDAM - Roy Makaay is bij Feyenoord ongeveer zes weken uitgeschakeld. De 33-jarige aanvalsleider van de Rotterdamse ploeg heeft een gescheurde enkelband.

Dat bleek donderdag uit nader onderzoek nadat de clubtopscorer (dertien treffers) woensdag in de uitwedstrijd tegen AZ (0-1) geblesseerd was geraakt. De eerste diagnose van de medische staf werd een dag later bevestigd.

Makaay dient eerst rust te nemen. Daarna moet hij door revalidatie volledig herstellen. Makaay is waarschijnlijk tot en met de laatste speelronde in de eredivisie op zondag 20 april uit de roulatie.

Mogelijk is hij wel weer beschikbaar voor de play-offs. Makaay miste in zijn eerste seizoen bij Feyenoord nog geen enkele competitiewedstrijd.

Agustien

Makaay raakte na een half uur door toedoen van Kemy Agustien geblesseerd. Na afloop van het duel in Alkmaar vermoedde de spits van Feyenoord boze opzet bij zijn tegenstander.

"Hij ging bewust op de binnenkant van mijn voet staan. Daardoor klapte mijn enkel dubbel. Ik baal vreselijk", zei Makaay, die zich op krukken in de catacomben van het DSB-stadion voortbewoog.

Van Marwijk

Opvallend was dat Makaay de eerste helft nog wel voltooide, zo goed en zo kwaad als het ging. Hij werd langs de lijn tijdens zijn medische behandeling zelfs aangespoord door trainer Bert van Marwijk om het veld weer in te gaan.

Dat deed Makaay strompelend. Hij nam na afloop zijn trainer niets kwalijk. ,Van Marwijk had niet gezien wat er was gebeurd. Hij reageerde in de emotie van het spel."

De toekomstige bondscoach van Oranje hield in Alkmaar al rekening met een langdurige absentie van Makaay. Van Marwijk haalde daarbij het gebrek aan alternatieven in zijn smalle selectie aan. "Alleen Michael Mols is nog voorhanden."