HAMBURG - Lleyton Hewitt is er niet in geslaagd dekwartfinales te bereiken van het tennistoernooi van Hamburg. De alseerste geplaatste Australiër verloor in de derde ronde van deChileen Fernando Gonzalez: 1-6 6-3 0-6.

Alleen in de tweede set kwam Hewitt, de nummer één van dewereld, tot een aanvaardbaar niveau. De Australiër keerde inHamburg terug op de tennisbaan na een maand rust. Gemakkelijk hadhij het niet op het Duitse gravel, de eerste kennismaking met dezeondergrond dit jaar. Hewitts eerste twee met moeite gewonnenpartijen vergden samen zes uur.

Niet in de wieg gelegd

Het einde kwam donderdag na ruim anderhalf uur. DeZuid-Amerikaanse 'big hitter' Gonzalez was in de eerste en derdeset oppermachtig. Het ontlokte Hewitt na afloop de uitspraak dathij straks meer te zoeken heeft op Wimbledon dan op Roland Garros."Ik wil zo fris mogelijk in Londen aan de start komen. Dat ik hetFrans Open win, is van alle grandslamtoernooien het minstwaarschijnlijk. Ik ben nu eenmaal niet voor het gravel in de wieggelegd."

Toch had er tegen zijn Chileense opponent meer in gezeten, alshij maar meteen in de derde set die kans op een break had gepakt."Dan was het een heel ander verhaal geworden. Maar eerlijk iseerlijk, Gonzalez is een hele taaie, die je geen enkele gelegenheidgeeft in je ritme te komen", zei Hewitt.

Ook verlies Kuerten

De Australiër was niet de enige favoriet die afdroop. Hetoverkwam ook de Braziliaan Gustavo Kuerten, die wel eengeschiedenis heeft op gravel maar al geruime tijd naar de juistevorm zoekt. Hij verspeelde tegen Wayne Ferreira tweemaal eencruciale voorsprong, eerst een break en toen een 4-1-voorsprong inde tiebreak. Daardoor kon de Zuid-Afrikaan zijn eerste zege boekenop Kuerten in zeven jaar. In 1996 versloeg hij de Braziliaan in deeerste ronde van Roland Garros. Die zou het evenement in de jarendaarna driemaal winnen.

"Op belangrijke momenten faalde mijn forehand", zei Kuertensip. "Dat baarde me zoveel zorgen dat ik nog meer fouten gingmaken. Een echte comeback hier kan ik dit niet noemen. Wat heb ikeen kansen laten liggen, vooral in die tiebreak. Dat gaf Ferreiranatuurlijk vleugels."

Federer onderuit

Bijltjesdag trof ook Roger Federer, derde op de plaatsingslijst.De Zwitser verloor betrekkelijk kansloos in drie sets (3-6 6-2 3-6)van de Australiër Mark Philippoussis, eerder in Rothenbaum te sterkvoor Raemon Sluiter.

Bij de Romeinse Masters voor vrouwen kwam de uittocht vanvedetten ook in de derde ronde niet op gang. Alleen de als zevendegeplaatste Daniela Hantuchova kon naar huis. Ze had weinig in tebrengen tegen de geroutineerde Spaanse Conchita Martinez. SerenaWilliams, Kim Clijsters, Amelie Mauresmo en Jennifer Capriatitroffen geen obstakels van betekenis op de weg naar dekwartfinales.