EINDHOVEN - Sef Vergoossen kan zijn korte periode als trainer van PSV nog altijd afsluiten met het maximaal haalbare resultaat. Naast de landstitel hield de Nederlandse koploper woensdag ook uitzicht op winst van de UEFA Cup, het toernooi dat PSV in 1978 won.

De Eindhovenaren plaatsten zich tegen Tottenham Hotspur na een zenuwslopende strafschoppenserie voor de kwartfinales: 6-5. Pascal Chimbonda miste de beslissende penalty.

De strafschoppenserie was nodig door een laat doelpunt van Dimitar Berbatov. De Bulgaarse aanvaller schoot zijn elftal negen minuten voor het einde van de reguliere speeltijd op voorsprong: 0-1. Omdat PSV het eerste duel in Londen met 1-0 had gewonnen, was een verlenging noodzakelijk.

Gomes

Daarin werd niet meer gescoord, al scheelde dat niet veel. Doelman Gomes redde in de slotminuut een inzet op spectaculaire wijze. "Dat helpt ons naar de volgende ronde", oordeelde Vergoossen. "Gomes staat er al sinds ik hier ben, en ook al de jaren daarvoor."

Met de zwaarbevochten kwalificatie deed PSV enig vertrouwen op voor de beslissende fase in de competitie. Roda JC is zondag in Kerkrade de eerste tegenstander, waarna PSV drie dagen later concurrent Ajax ontvangt. Voordat PSV op 3 april weer moet aantreden in de UEFA Cup, spelen de Brabanders eerst ook nog tegen FC Groningen en NEC. PSV krijgt dus eerst de tijd om alle aandacht te vestigen op het kampioenschap.

Loting

Mogelijke tegenstanders van PSV in de kwartfinale zijn Bayern München en Zenit Sint Petersburg, van de Nederlandse trainer Dick Advocaat. De loting is vrijdag. Vier jaar geleden behoorde PSV voor het laatst tot de acht beste teams in de UEFA Cup. Newcastle United bleek toen over twee duels net te sterk en bereikte de halve finale.

De kwalificatie van PSV kwam woensdag met veel meer moeite tot stand dan gehoopt. PSV maakte zes dagen eerder indruk. In Londen verraste Vergoossen zijn collega Juande Ramos door te kiezen voor een versterkt middenveld. Otman Bakkal en Balazs Dzsudzsak, twee hoofdrolspelers van PSV na de winterstop, maakten plaats voor de controleurs Edison Mendez en Jason Culina. Verder verving Danny Koevermans in de voorhoede Danko Lazovic.

Gelijk

Vergoossen kreeg met de ingreep het gelijk aan zijn zijde. PSV had bijna het gehele duel het initiatief en won dankzij een doelpunt van Farfan verdiend op White Hart Lane. Redenen om van plan te veranderen had de trainer van PSV woensdagavond niet. PSV startte met dezelfde elf spelers, al was de veldbezetting iets anders.

De beginfase in Eindhoven vertoonde veel overeenkomsten met het eerste duel tussen beide clubs. PSV controleerde de wedstrijd en gaf lange tijd geen kansen weg. In aanvallend opzicht liet PSV echter weinig zien. Vergoossen had zijn spelers vooraf meegegeven om niet te veel te vertrouwen op de kleine voorsprong, maar ook zelf op zoek te gaan naar het doelpunt. Daar kwam weinig van terecht.

Salcido

PSV liep veelal achteruit en hielp Tottenham door slordigheden in het laatste kwartier voor rust zelfs in de wedstrijd. Carlos Salcido leverde de bal op knullige wijze in bij Robbie Keane, maar de aanvaller schoot over. Even later kopte Salcido de bal na een misverstand met doelman Gomes zelfs bijna in eigen doel.

In de tweede helft besloot PSV meer van het eigen doel af te voetballen. Dat leidde direct tot kansen voor Ibrahim Afellay en Danny Koevermans. Ook Tottenham bleef aanvallen en creëerde mogelijkheden. De winnaar van de League Cup leek uitschakeling negen minuten voor tijd alsnog te kunnen voorkomen. Op aangeven van Chimbonda schoot Berbatov zijn elftal op voorsprong: 0-1.

De noodzakelijke verlenging bracht geen uitkomst. Toen Danko Lazovic zijn strafschop miste, was de kwartfinale voor PSV ver weg. Gomes stopte daarna de inzet van Jermaine Jenas. Chimbonda miste even later ook.

Reactie

Doelman Heurelio Gomes heeft PSV aan een plaats in de kwartfinales geholpen. Dat zei coach Sef Vergoossen. De Braziliaan verrichtte tegen Tottenham Hotspur vlak voor het einde van de wedstrijd een spectaculaire redding.

"Dat helpt ons naar de volgende ronde", stelde Vergoossen. Om er later op de persconferentie met een knipoog aan toe te voegen: "Het enige dat aan die redding ontbrak, was dat Gomes de bal niet klem hield."

Erg knap

Hij complimenteerde de Braziliaan, die er volgens Vergoossen "al staat sinds ik hier ben, en ook al de jaren daarvoor." Hoewel PSV lange tijd stroef draaide, vond Vergoossen dat zijn ploeg een compliment verdiende. "Na de goal hebben we de rug gerecht. De verlenging was gewoon voor ons. Dat vond ik erg knap van de ploeg."

"Tottenham speelde met een ruit op het middenveld", zei Vergoossen verder over de wedstrijd. "Daar hadden we moeite mee. We liepen vaak achteruit. De tweede helft ging het beter. Toen hadden we grip op het duel. We realiseren ons dat we een heel goede ploeg uit de UEFA Cup hebben gegooid", besloot Vergoossen. "Deze tweede wedstrijd draaide het slechts om één ding: plaatsing voor de volgende ronde."