ALKMAAR - Feyenoord behoort weer tot de Grote Drie van de eredivisie, voor zolang het duurt. De grillige Rotterdammers klommen naar de bronzen positie, achter PSV en Ajax, dankzij een benauwde zege woensdagavond bij AZ (0-1).

Jonathan de Guzman maakte in Alkmaar op fraaie wijze het doelpunt.

Met de duizendste clubzege in de eredivisie herstelde Feyenoord zich van de afgang vorige week zondag in De Kuip tegen NEC (1-3). AZ daarentegen blijft kwakkelen. De ploeg van trainer Louis van Gaal staat alweer acht punten achter op de negende plaats, die nog recht geeft op deelname aan de tweede play-offserie. Het verschil met nummer zestien VVV-Venlo is nog maar vijf punten.

AZ

AZ kwam in 2008 tot dusver niet verder dan zes punten uit twaalf duels. Alleen De Graafschap presteerde nog slechter in dezelfde periode (vier uit tien).

Openingsfase

De openingsfase van het duel tussen de nummer twaalf en vijf voorspelde niet veel goeds. Na amper vijftig seconden schoot AZ-verdediger Hector Moreno een vrije bal pardoes over de zijlijn.

Kort daarna kreeg de thuisploeg de eerste en enige kans in de eerste helft. Vleugelverdediger Sebastien Pocognoli knalde op de vuisten van de opnieuw sterke doelman Henk Timmer waarna spits Graziano Pellè de rebound voorlangs kopte.

Oude fouten

Feyenoord leek in Alkmaar in oude fouten te vervallen. Na amper tien minuten had de Rotterdamse ploeg de bal al vier keer onnodig op Timmer teruggespeeld. Na de zwakke beginfase won het spel van de bezoekers evenwel aan tempo en diepgang. Met name Jonathan de Guzman zorgde met veel loopacties voor aanvallende impulsen.

Met een kopbal in de handen van doelman Sergio Romero was de geboren Canadees na ruim een kwartier voor de eerste keer gevaarlijk namens Feyenoord.

Bruins

Twee minuten later was het wel raak. Uit een slimme pass van Luigi Bruins brak De Guzman over de linkerflank op rand van buitenspel door. Vanuit een moeilijke hoek scoorde hij koelbloedig, 0-1. Met dat fraaie doelpunt vierde hij zijn eerste uitverkiezing in de voorselectie van Oranje die bondscoach Marco van Basten dinsdag bekendmaakte.

Initiatief

Tot aan de rust bleef Feyenoord de betere ploeg, ook al omdat AZ te weinig initiatief nam. De mooiste actie kwam op naam van Bruins die met een subtiel hakje doelman Romero bijna verraste. De Argentijnse keeper hield ook de excellerende De Guzman vlak voor de rust nog van scoren af.

Blessure

Na de pauze keerde spits Roy Makaay niet terug bij Feyenoord door een blessure. Michael Mols was zijn vervanger. AZ moest komen, maar deed dat met de straffe wind mee zonder veel dreiging. Feyenoord verzuimde evenwel vooruit te voetballen, waardoor de thuisploeg toch nog iets van een overwicht kon ontwikkelen.

De spitsen Dembélè en Pellè konden hun vormcrisis evenwel niet overwinnen. Ook invaller Ari deed weinig goeds. Mede daardoor wacht het afgezakte AZ nog altijd op de eerste zege sinds 16 januari (2-1 tegen De Graafschap). Aanvoerder Kew Jaliens moest in de extra tijd ook nog eens van het veld na zijn tweede gele kaart.

Van Gaal

AZ-trainer Louis van Gaal toonde zich woensdagavond na de nederlaag tegen Feyenoord (0-1) een realist. "We sluiten onze ogen niet voor de werkelijkheid. We kijken op de ranglijst naar boven, maar ook naar beneden."

Volgens Van Gaal is het nog steeds mogelijk dat zijn sukkelende ploeg dit seizoen "de geest" krijgt. "Als we dan een serie neerzetten, kunnen we nog meedoen om de negende plaats. Maar we hebben een goed resultaat nodig. De club, de spelers, maar ikzelf ook. Gelukkig blijft het binnen AZ rustig. Maar het kost wel steeds meer energie."

Van Gaal: "We zitten met AZ momenteel in een vicieuze cirkel. Daar moeten we zo snel mogelijk zien uit te komen. Voorlopig is handhaven het doel. Het is een kwestie van overleven. Niet degraderen en komend seizoen terugkomen. Maar ik hoop in dit seizoen nog steeds op een ommekeer."

Collega Bert van Marwijk sprak in Alkmaar van een "belangrijke zege op een belangrijk moment" voor Feyenoord. "We hebben met veel inzet geknokt voor deze overwinning. Zeker in de eerste helft hebben we ook goed gevoetbald. Ik spreek niet graag van een verdiende of onverdiende overwinning. Maar in dit geval vind ik de zege voor Feyenoord terecht."

Makaay

Het cynisme droop er bij Roy Makaay af woensdagavond in Alkmaar (0-1). "Nee, dat was duidelijk per ongeluk", schamperde de topscorer van Feyenoord nadat hij de tv-beelden had bekeken van de overtreding van AZ-middenvelder Kemy Agustien.

Makaay, die na een half uur geblesseerd raakte en pas in de rust werd gewisseld, verscheen op krukken in de catacomben van het DSB-stadion. De medische staf stelde in een eerste diagnose dat de spits een gescheurde enkelband heeft. Daarmee zou hij mogelijk enkele weken uit de roulatie zijn. "Agustien ging bewust op de binnenkant van mijn voet staan. Daardoor klapte mijn enkel dubbel. Ik baal vreselijk."

Makaay: "Het voelt absoluut niet goed aan. De pijn op het veld werd alleen maar erger. Toen ik mijn schoen in de kleedkamer uittrok, werd mijn enkel meteen dik. Nee, ik ben bang dat ik een tijdje ben uitgeschakeld. Heel jammer."

Begrip

Makaay toonde begrip voor zijn trainer Bert van Marwijk, die hem na de charge van Agustien driftig aanspoorde om weer te gaan voetballen. "Hij had niet gezien wat er was gebeurd. In de emotie van het spel wilde hij me weer meteen het veld insturen. Ik kon echter alleen nog maar strompelen."

Van Marwijk

Van Marwijk noemde het wegvallen van Makaay doodzonde. "Er is iets stuk in zijn enkel, maar we weten nog niet wat. Afgezien van Michael Mols heb ik helaas geen alternatieven voorhanden. Het is niet anders."