LONDEN - De Britse regering heeft Londen naar voren geschoven als kandidaat voor het organiseren van de Olympische Spelen van . Staatssecretaris van Cultuur, Media en Sport, Tessa Jowell, heeft dat donderdag gezegd. De Britse hoofdstad was eerder in 1908 en 1948 organisator van de Spelen.

De Londense kandidatuur volgt na vergeefse pogingen van Birmingham (1992) en Manchester (1996 en 2000) het grootste sportevenement ter wereld binnen te halen. De Britse premier Blair heeft donderdag een telefonische toelichting gegeven aan Jacques Rogge, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. De Belg was enthousiast. "Londen bezit al de gevraagde kwaliteiten", aldus Rogge in Madrid waar het dagelijks bestuur van het IOC donderdag bijeen was.

Landen

New York, Madrid, Moskou en Leipzig hebben zich al eerder kandidaat gesteld bij het Internationaal Olympisch Comité. Rio de Janeiro en Parijs overwegen een kandidatuur. In de Franse hoofdstad wordt daarover naar verwachting volgende week beslist. Geïnteresseerde steden kunnen zich tot 15 juli melden. Het IOC neemt pas over twee jaar een beslissing.