AMSTERDAM - Burgemeester Gerrit Braks van Eindhoven heeft woensdagavond de Europese kampioenschappen zwemmen in de Brabantse stad officieel geopend. Hij verrichtte de openingshandeling in het bijzijn van Bartolo Consolo, de voorzitter van de Europese zwembond LEN en Erik van Heijningen, preses van de KNZB.

Het is voor het eerst sinds 1966 dat Nederland weer een Europese organiseert. Het toernooi begint donderdag in zwembad de Tongelreep met het synchroonzwemmen. Daarna volgt het langebaanzwemmen en schoonspringen. De EK in Eindhoven duren tot en het 24 maart.

Zwemtoernooi

Vooral bij het zwemtoernooi heeft Nederland kans op goud met Pieter van den Hoogenband, Inge Dekker en Marleen Veldhuis. De EK gelden voor de Nederlandse zwemmers ook als laatste mogelijk zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Peking.

Van den Hoogenband

Pieter van den Hoogenband beschouwt de Europese kampioenschappen in 'zijn' Eindhoven als een cadeautje aan zichzelf. Na een lange periode van keihard trainen mag de drievoudig olympisch kampioen de komende week in de Tongelreep weer even ouderwets racen. Zijn topprestaties bewaart hij echter nog tot de Olympische Spelen in Peking.

"De puzzelstukjes hoeven hier nog niet op zijn plaats te vallen", keek Van den Hoogenband woensdag op een druk bezochte persconferentie in Amsterdam vooruit. "Ik kan maar een paar keer per jaar zo explosief zijn. Ik wil dat bewaren voor de Spelen. Ik wil bij de EK laten zien dat mijn basis nu zo hoog is dat ik internationaal goede tijden kan neerzetten.

Het is een leuk moment om nu even de sleur van het trainen te kunnen onderbreken en lekker te racen."

Spelen

Hoewel Van den Hoogenband de EK in eigen land erg belangrijk noemt, draait alles bij de Brabander dit jaar om de Spelen. Als eerste zwemmer hoopt hij in Peking voor de derde keer op rij goud te pakken op de 100 meter vrij.

"Op mijn 'best-of-album' hoop ik nog een kneiter van een hit te kunnen zetten. Ik denk nog steeds dat ik hard kan zwemmen. Maar de concurrentie is wel groter geworden."

Geen hoofdrol

In Eindhoven ziet Van den Hoogenband met de concurrentie van de Zweed Stefan Nystrand en de Italiaan Filippo Magnini nog geen hoofdrol voor zichzelf weggelegd op het koningsnummer. "In de fase waarin ik nu zit, kom ik beter tot mijn recht op de 200 vrij. Ik weet niet of ik op de 100 vrij de jump naar de rest al kan maken."

Na de Europese titelstrijd beslist Van den Hoogenband of hij de 200 vrij ook in zijn olympische programma opneemt. "Uit de tests blijkt dat de machine het grote werk weer aankan. Maar ik moet ook slim met mijn energie omgaan. De jaren gaan toch wel tellen. Ik kan niet zoveel momenten meer kiezen."

Veldhuis

Bij de vrouwen geldt Marleen Veldhuis zeker na de afmelding van de Duitse wereldrecordhoudster Britta Steffen als belangrijkste kanshebster voor de titels op de 50 en 100 meter vrij. De Twentse, die nooit eerder goud pakte op een titeltoernooi op de langebaan, maakte afgelopen weekeinde in het nieuwe pak van Speedo indruk bij wedstrijden in Zweden.

Hoogtepunten

Ze beschouwt de EK als een van de hoogtepunten van het jaar. "Ik heb nog nooit een groot toernooi in eigen land meegemaakt. Dat geeft de EK toch wel iets extra's. Natuurlijk zijn de Spelen het belangrijkste, maar ik denk dat je wel meer dan een keer per jaar kan pieken."

Peking

De EK zijn voor haar het volgend station op weg naar de perfecte race die ze straks in Peking wil zwemmen. In het verleden wilde ze nog wel eens te hard vertrekken. "Ik weet nu al steeds beter wat ik moet doen als ik achter het startblok sta. Dat moet straks een automatisme worden. Komende week hoop ik de bevestiging te krijgen dat ik op de goede weg ben."

Slijtageslag

Veldhuis concentreert zich zowel in Eindhoven als in Peking volledig op de 50 en 100 vrij. Haar olympisch startbewijs op de 100 vlinder laat ze schieten. "Het zal in Peking straks een slijtageslag zijn door die ochtendfinales. Ik heb dat in Zweden kunnen uittesten. We zijn nu volop bezig met lichttherapie en voeding.

Na een finale is het toch lastig om er 's avonds weer te moeten staan voor de series. Ik wil me daarom volledig concentreren op mijn beste afstanden."

Dekker

Inge Dekker kiest juist voor een vol programma in China. De specialiste op 100 vlinder wil ook haar startbewijzen op 50, 100 en 200 vrij benutten. "Ik heb geluk dat mijn hoofdnummer aan het begin van het toernooi zit, dus ik denk dat ik allemaal wel kan combineren."

Titel verdedigen

Bij de EK wacht haar de uitdaging een titel te verdedigen. Dekker bezweek in het begin van haar carrière nog wel eens onder de druk als ze een finale moest zwemmen. "Maar ik heb mijn zenuwen steeds meer onder controle. Ik heb alleen nog nooit een titel verdedigd. Het zou me wel nog meer vertrouwen geven."