AMSTERDAM - Nederlandse sporters kunnen tijdens de Olympische Spelen in Peking worden opgepakt als ze zich kritisch uitlaten over de politieke situatie in China. Nederland kan daar weinig aan doen, blijkt uit antwoorden op Kamervragen.

De sporters zijn tijdens de Spelen in China en moeten zich dus houden aan de Chinese wetten, schrijven minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en staatssecretaris van Sport Jet Bussemaker (PvdA) woensdag in antwoord op vragen van GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters.

Peters had gevraagd of het kabinet kon garanderen dat sporters vrijelijk hun mening kunnen geven, zonder te worden opgepakt of ondervraagd door de Chinese autoriteiten.

Chinees grondgebied

Het kabinet vindt dat de vrijheid van meningsuiting universeel is, maar stelt tegelijk dat de Nederlanders zich op Chinees grondgebied bevinden en zich in principe moeten houden aan de wetten en regels van de Volksrepubliek.

Verhaeren

Aanleiding voor de vragen van Peters waren uitlatingen van zwemcoach Jacco Verhaeren. Hij hekelde vorige maand de in zijn ogen passieve opstelling van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het NOC/NSF. Beide organisaties zouden aanmoedigen dat sporters zich niet uitlaten over de mensenrechten en de politieke situatie in China.

Regels

Verhagen en Bussemaker wijzen erop dat het IOC regels heeft voor commerciële en politieke uitingen door sporters: die zijn tijdens de Spelen verboden. Sporters moeten die regels van te voren onderschrijven. NOC/NSF-voorzitter Erica Terpstra heeft eerder gezegd dat het sporters verder vrij staat hun mening over alle mogelijke onderwerpen uit te dragen.