CIVITAVECCHIA - Oscar Freire heeft woensdag de eerste etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Spaanse Rabocoureur was na een rit over 160 kilometer met start en finish in Civitavecchia de snelste in de eindsprint.

Freire, die de Italiaanse rittenkoers in 2005 op zijn naam bracht, versloeg onder anderen de rappe Italiaan Alessandro Petacchi en zijn landgenoot Jose Joaquin Rojas.

Enerverend

De spurt om de dagzege was enerverend. Het verschil tussen Freire, die van ver aanging, en Petacchi, die in de laatste meters sterk opkwam, was miniem. De Australiër Robbie McEwen probeerde dezelfde tactiek uit die hem vorig jaar de zege in de openingsrit opleverde. Hij demarreerde in de finale maar bleef ditmaal niet uit de greep van het jagende peloton. McEwen werd achtste.

Freire zei voor aanvang van de Tirreno-Adriatico dat hij betwijfelde of zijn conditie al goed genoeg was voor grote daden. "Maar als ik er aan het eind nog bij ben, dan ga ik er natuurlijk voor", beloofde de Spanjaard. Hij hield woensdag meteen woord.