MILAAN - Liverpool heeft zich dinsdagavond in Milaan niet laten verrassen door Internazionale. De ploeg van de basisspelers Dirk Kuijt en Ryan Babel versloeg de Italiaanse koploper in eigen huis met 0-1.

Dat was na de 2-0 drie weken geleden in Engeland meer dan genoeg voor een plaats bij de laatste acht in de Champions League.

Daarmee maakte Liverpool het Engelse feestje in de kwartfinales compleet. Vorige week plaatsten Manchester United, Chelsea en Arsenal zich al voor de volgende ronde.

Namens Italië is alleen AS Roma nog in de strijd. Vrijdag is de loting, met ook Barcelona, Schalke 04 en Fenerbahçe in de koeler.

Kracht

Het is de eerste keer in de historie van de Champions League dat vier ploegen uit hetzelfde land in de kwartfinales uitkomen. "Dat geeft eens te meer de kracht van de Engelse Premier League aan", merkte de winnende coach Rafael Benitez fijntjes op.

Collega Roberto Mancini had aan het Engelse succes geen boodschap. Hij kondigde kort na de uitschakeling zijn afscheid van Inter aan. De 43-jarige coach wil in Milaan nog wel het seizoen afmaken.

Improviseren

Inter begon verzwakt aan de thuiswedstrijd. Vooral in defensief opzicht moest coach Mancini improviseren. Liefst vier verdedigers (Samuel, Maxwell, Materazzi en Cordoba) waren niet beschikbaar. Collega Benitez moest het stellen zonder Daniel Agger (geblesseerd) en Xavi Alonso (privé-redenen).

In de eerste helft trokken de spitsen Julio Ricardo Cruz (Inter) en Ryan Babel (Liverpool) de meeste aandacht. Oud-Feyenoorder Cruz was verreweg de gevaarlijkse man bij de thuisploeg. Hij was drie keer dicht bij een doelpunt.

Babel

Oud-Ajacied Babel kreeg al in de twaalfde minuut de gele kaart wegens het te vroeg inlopen bij een vrije trap van Inter. Hij kwam daarna goed weg bij een handsbal en een ongelukkige overtreding op een Italiaanse tegenstander.

Inter-speler Burdisso kende kort na de pauze minder geluk. Voor een onbesuisde overtreding kreeg hij zijn tweede gele kaart waarna de Italiaanse koploper opnieuw met tien man kwam te staan tegen de Reds. In de uitwedstrijd zag Inter verdediger Materazzi al na een halfuur wegens zijn tweede boeking vertrekken.

Droog schot

Inter veerde nog één keer op. Zlatan Ibrahimovic (ex-Ajax) miste in kansrijke positie evenwel jammerlijk. Dat deed Fernando Torres in de 64e minuut niet. Met een droog schot knalde hij zijn ploeg naar de laatste acht.