LAUSANNE - Het Internationaal Olympisch Comité is niet de Verenigde Naties van de sport. Dat zegt IOC-voorzitter Jacques Rogge dinsdag in een interview met de Franse krant Le Figaro in reactie op kritiek van onder anderen Pieter van den Hoogenband.

De olympisch zwemkampioen verwijt het IOC in de aanloop naar de Olympische Spelen van Peking (augustus) geen standpunt in te nemen in de Chinese mensenrechtenkwestie.

Rogge vindt dat niet de taak van het IOC. "Vraag ons niet voor elkaar te krijgen wat generaties staatsmannen voor ons niet is gelukt. Het IOC is niet de VN, maar evenmin een politieke of non-gouvernementele organisatie. Als wij ons in de politiek begeven, verhinderen we dat via de sport alle mensen zich kunnen verenigen."

Moskou

Rogge vergelijkt de huidige situatie met die van 1980, toen de Spelen in Moskou ook in verband werd gebracht met humanitaire problemen. "Toen heb ik me als delegatieleider van het Belgische team verzet tegen mijn regering die niet wilde dat we naar Moskou zouden gaan. Wij zeggen nu tegen de sporters: Houd geen protestacties tijdens de openingsceremonie of tijdens de medailleuitreikingen. Niet om de censuur, maar we vragen de geest van de Spelen te respecteren."

Rogge is fel als hij spreekt over de kritiek dat het IOC zich niet openlijk verzet tegen het Chinese regime. "Er zijn straks in Peking 10.500 atleten uit 200 totaal verschillende landen, waarvan sommige in oorlog zijn, openlijk of verborgen. Wij waren in 1980 tegen de zin van allerlei regeringen in Moskou, maar niet om de toenmalige aanwezigheid van Rusland in Afghanistan goed te praten of te veroordelen. Dat is nu hetzelfde en dat zal over vier jaar in Londen niet anders zijn. Als wij als IOC waardeoordelen gaan geven, moeten we ophouden met de Olympische Spelen."