ARNHEM - De tv-samenvattingen van de eredivisiewedstrijden zijn vanaf komend voetbalseizoen weer te zien bij de NOS. Dat heeft de Eredivisie CV (ECV) maandagavond in Arnhem besloten.

De publieke omroep legde ook beslag op de radiorechten. De ECV sloot een vijfjarig contract met de NOS.

De voorbije drie jaar kwamen de samenvattingen bij commerciële zenders op de buis. Eind 2004 snoepte Talpa/Tien de uitzendrechten af van de publieke omroep NOS.

RTL

Toen dat tv-station stopte, gingen de rechten over naar RTL Nederland. Daar zijn samenvattingen momenteel te zien via RTL4.

De NOS betaalt voor de televisie- en radiorechten in totaal 21 miljoen euro. Het samenvattingsprogramma op zondagavond begint op het vertrouwde tijdstip 19.00 uur. Dit was de uitdrukkelijke wens van de NOS.

De tender van de ECV schreef 20.00 uur voor als aanvangstijdstip. "De NOS is betrouwbaar en wordt gewaardeerd door de voetbalfans", aldus directeur Frank Rutten van de ECV.

Mart Smeets

Het voetbal keert terug waar het hoort. Met die woorden reageerde Mart Smeets op het nieuws dat de samenvattingen van de eredivisie vanaf volgend seizoen bij de NOS te zien zijn.

"De voetbalrechten zijn een speelbal van de commercie geweest", zei Smeets maandag in RTL Boulevard. "De laatste jaren zie je echter overal in Europa dat het voetbal weer bij de publieke omroep terugkomt. En daar hoort het ook. Dat klinkt misschien aanmatigend, maar zo denk ik er over."

Verder bleef de presentator vrij nuchter: "Het is hartstikke fijn voor die voetbaljongens. Maar ik zit nu in Frankrijk, in een auto achter de wielrenners aan." Smeets volgt momenteel voor de NOS de Franse etappekoers Parijs-Nice.

Uniek

Jan de Jong, mediadirecteur van de NOS, vindt ook dat het eredivisievoetbal komend seizoen terugkeert waar het thuis hoort. "Football is coming home", zei hij maandag. "We zijn hier echt ontzettend blij mee", aldus De Jong. "Dit is tamelijk uniek. We gaan er iets moois van maken."

Gerard Dielessen, algemeen directeur van de NOS, liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. "Eredivisievoetbal hoort thuis bij de publieke omroep. We hadden helemaal niet kunnen bevroeden dat we de samenvattingen na drie jaar alweer terug zouden krijgen. De NOS heeft nu weer een totaalaanbod van sport. Voetbal is een impuls voor de andere sporten."

Presentatoren

Huidige NOS-presentatoren als Tom Egbers en Mart Smeets gaan de voetbalsamenvattingen bij NOS Studio Sport presenteren. Dat vertelde NOS-directeur Gerard Dielessen maandagavond tijdens een persbijeenkomst op sportcentrum Papendal.

De bij NOS vertrokken presentatoren Humberto Tan en Jan Joost van Gangelen kunnen wat hem betreft een terugkeer naar hun oude baas vergeten. Beiden zijn momenteel werkzaam bij RTL Nederland. "Ze zijn inmiddels zo opgenomen in een commerciële waaier dat het niet logisch zou zijn om ze nu weer terug te halen", aldus Dielessen.

De NOS beschikt nog nog tot medio 2009 over de uitzendrechten van de Champions League. Nu de NOS veel geld uittrekt voor de eredivisie-samenvattingen is onduidelijk of de publieke omroep na de huidige contractperiode ook door kan gaan met het uitzenden van het belangrijkste Europese clubtoernooi. "We gaan ons de komende periode over dat vraagstuk buigen", aldus de NOS-baas.

Eredivisiekanaal

De Eredivisie CV (ECV) begint vanaf komend voetbalseizoen een eigen televisiekanaal. Hierop zijn de live-wedstrijden van de eredivisie te zien.

"We zullen binnen het eredivisiekanaal samenwerken met één of meer strategische partners, waaronder in ieder geval Endemol", zei directeur Alex Tielbeke.

"In deze optie beheert de Eredivisie CV de rechten, productie en pakketindeling. De exploitanten leveren de distributie, prijsstelling en promotie. Het kanaal zou zowel op abonnementsbasis als in de 'pay per view'-constructie kunnen worden aangeboden. Ook de mobiele rechten worden via deze aanpak geëxploiteerd."

Over de precieze invulling van het televisiekanaal is verder op dit moment nog weinig bekend. Tielbeke: "Binnenkort brengen we meer informatie naar buiten. We kunnen er nu nog weinig over zeggen."

Champagne

De Stichting bord weer op schoot is heel blij dat de voetbalsamenvattingen weer terug zijn bij de NOS. "Het is weer vijf jaar feest op zondagavond om zeven uur bij Studio Sport", zei een enthousiaste Rens den Hollander van de stichting. "De champagne staat al koud."

Een aantal bekende Nederlanders, onder wie acteur Peer Mancini en cabaretier Youp van 't Hek, steunden de actie. Den Hollander is blij dat de clubs geluisterd hebben naar de wens van de voetballiefhebbers. De stichting heeft bijna 10.000 euro van sympatisanten opgehaald en gaat dat geld schenken aan de Johan Cruyff Foundation.